Dan vukovarskih branitelja 10. ožujka

VUKOVAR, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Vukovara i ove godine 10. ožujka obilježit će Dan vukovarskih branitelja. Prema riječima predsjednika Koordinacije Franje Šoljića Dan vukovarskih branitelja obilježava se na dan kada je prije 25 godina organizirano postrojavanje nenaoružanih odreda kod Bogdanovaca.

„Želimo i ovom prilikom iz Vukovara poslati poruku zajedništva i jedinstva pogotovo kada se tiče braniteljske populacije“, rekao je Šoljić.

Na obljetnici čelnik Koordinacije očekuje cijeli državni vrh, a već sad je poznato kako će izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je pokroviteljica Dana, biti Zvonko Milas. Očekuje se dolazak i zapovjednika Mileta Dedakovića i Tomislava Merčepa ali i arhiepiskopa Hrvatske pravoslavne crkve Andrije Škulića. Prema riječima Šoljića povodom Dana branitelja organizirano je više aktivnosti pa će tako iti upriličena i izložba slika preminulog branitelja Borne Togonala te braniteljica Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Središnji događaj je 10. ožujka kada će na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata biti položeni vijenci i upaljene svijeće, sveta misa i svečana akademija. Novost je da će povodom 25 godina od stradanja Vukovara 25 mališana iz vukovarskih vrtića položiti 25 ruža.

„Većina braniteljskih udruga prihvatila je dan postrojavanja nenaoružanih odreda kao Dan vukovarskih branitelja. Grad Vukovar i ove godine stati će uz svoje branitelje koji zaslužuju da imaju jedan svoj dan“, rekao je dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček.

IVAN MATIĆ