U dva tjedna šest dragovoljnih predaja naoružanja

Foto: Pixabay/Trapp Jan Marcus

VINKOVCI, U protekla dva tjedna, od  15. do 28. studenog 2021. godine, policijski službenici protueksplozijske zaštite postupali su u šest prijave namjere za dragovoljnu predaju oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava i dvije dojave o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

U  slučajevima dragovoljne predaje građani su, uz anonimnost o svom identitetu, predali  policijskim službenicima ukupno 1 kg vojnog eksploziva TNT, jedan petometarski sporogoreći štapin, 4 upaljača za minsko eksplozivnu napravu, 4 elektro detonatorske kapisle, 5 ručnih bombi, jednu kratku strojnicu „Šokac“ te 5 spremnika za istu i 594 raznovrsnih komada streljiva.


Također, policijski službenici su s  dvije  lokacije na siguran način izuzeli jedan spremnik za streljivo (bubanj) za puškostrojnicu  te jednu ručnu bombu.

„Zahvaljujemo građanima na ukazanom povjerenju te pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima drže i čuvaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga dragovoljno predaju. Isto tako, upozoravamo građane da budu oprezni ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, da ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju. Posebno osposobljeni policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu će doći preuzeti opasna sredstva“, navode iz PU.

Oružje se može predati pozivom policije na broj 192 nakon čega će policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva je zagarantirana i protiv te osobe se neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.