U Beogradu započelo suđenje generalu JNA Dušanu Lončaru za napad na Lovas i zločine počinjene u tome naselju 1991. godine

Foto: lovas.hr

BEOGRAD, Poslije godina ukazivanja i traženje istine, ali i svjedočenja brojnih svjedoka, u Beogradu je konačno započelo suđenje nekadašnjem generalu JNA Dušanu Lončaru za napad na Lovas 1991. godine i zločine počinjene u ovome naselju. Povodom početka suđenja priopćenjem za javnost oglasio se Fond za humanitarno pravo iz Beograda koji su tijekom proteklih godina pratili suđenje optuženima za zločine u Lovasu te predstavljali podršku obiteljima žrtava:  

„Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu počelo je suđenje Dušanu Lončaru, nekadašnjem zapovjedniku 2. proleterske gardijske motorizovane brigade (pgmb) JNA, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva izvršen 10. listopada 1991. godine u Lovasu (Republika Hrvatska).

Optužnicom Tužiteljstva za ratne zločine (TRZ) optuženi se tereti da je 9. listopada 1991. godine, kao zapovjendik 2. pgmb JNA u činu potpukovnika, izdao zapovjed  da se izvrši napad na selo Lovas i njegovo stanovništvo, u kome stoji da se glavnim snagama blokira selo i artiljerijom dejstvuje po objektima u selu, a pomoćnim snagama izvrši „čišćenje sela od pripadnika ZNG i MUP, kao i stanovništva koje je neprijateljski nastrojeno“. Sutradan, 10. listopada 1991. godine, snage pod komandom Dušana Lončara su, postupajući po njegovoj zapovjedi,  napale selo, ubile „najmanje 7 civila“ i zapalile više stambenih objekata.

Fond za humanitarno pravo (FHP) je još 2016. godine podneo TRZ-u kaznenu prijavu protiv Dušana Lončara zbog zapovjedi na Lovas, navodeći da je prilikom granatiranja sela jedan civil ubijen a jedan ranjen, dok je tijekom samog napada ubijen još 21 civil.

Tužiteljstvo za ratne zločine je, nakon više urgencija FHP-a, tek 2021. godine pokrenulo istragu, da bi 2022. podiglo i optužnicu protiv Lončara, u kojoj je umanjen broj žrtava –  optužen je za ubistvo sedmoro civila.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu , u periodu od 2008. do 2019. godine, vođen je postupak protiv srednjerangiranih i nižerangiranih pripadnika jedinica koje su bile potčinjene optuženom Lončaru, za zločine izvršene prilikom napada na selo Lovas i nakon njegovog zauzimanja. Tokom čitavog postupka, u spisima predmeta je postojalo naređenje Dušana Lončara, koje je vještak vojne struke ocijenio kao suprotno normama međunarodnog humanitarnog prava, ali i pored toga TRZ nije procesuiralo optuženog, već je on u tom postupku saslušan kao svjedok.

Iznoseći svoju odbranu, Dušan Lončar je naveo da on nije izdao zapovjed za napad na Lovas, da na tom dokumentu ne prepoznaje svoj potpis, da u napadu nije sudjelovao niti jedan vojnik, već da je napad izvršila jedinica kojom je zapovjedao izvjesni Tito, koja je bila sastavljena od ljudi iz okolnih sela i pripadnika dobrovoljačke jedinice „Dušan Silni“. Isto tako, tvrdio je da je 9. listopada 1991. godine, dan pre napada na Lovas, otišao u Valjevo, a kada se sutradan oko 14 sati vratio, saznao je da je Lovas osvojen. Priznao je, međutim, da je njegova jedinica otvarala artiljerijsku vatru na Lovas 10. listopada 1991. godine, ali je tvrdio da je to naredio drugi časnik JNA i da od tog granatiranja niko nije stradao niti je oštećena bilo koja kuća“, stoji u priopćenju Fonda za humanitarno pravo.