Skup u Vukovaru: Akvakultura potvrdila poziciju strateške gospodarske grane

Foto: Đuro Karalić

Vrijednost proizvodnje u akvakulturi zadnjih desetak godina kontinuirano raste, kao i količina proizvodnje. Ovaj sektor redovito ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – izvoz  je u 2022. godini porastao za 49 % u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu, istaknuto je na 14. Međunarodnoj konferenciji o akvakulturi – Održivi razvoj akvakulture koja se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održava u Vukovaru.

„Ribarstvo i akvakultura u ovim zahtjevnim vremenima opravdale su poziciju strateških gospodarskih grana Republike Hrvatske. Ona je mjerljiva kroz pozitivne trenove u poslovanju i značajan doprinos razvoju lokalnih, obalnih i ruralnih sredina, očuvanje okoliša i održavanju resursa s kojima se upravlja na održiv način”, kazao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvaranju trodnevne konferencije u vukovarskom Hotelu Lav.

U fokusu 14. Međunarodnoj konferenciji o akvakulturi je pregled trenutnog stanja i utvrđivanje bitnih strateških, tehnoloških, gospodarskih i znanstvenih spoznaja i rješenja nužnih za uspješan razvoj akvakulture, a raspravlja se i o izazovima s kojima se sektor suočava kao i perspektivama razvoja, navode iz HGK.

Priopćenje je dostupno OVDJE