Potpisani ugovori iz programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi

Foto. Vukovarsko - srijemska županija

VINKOVCI, U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima danas su potpisani i podijeljeni ugovori korisnicima financijskih sredstava koji su svoje programe, odnosno projekte prijavili na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Vukovarsko – srijemske županije za 2023. godinu. Vrijednost Poziva je 132.722,81 euro, odnosno milijun kuna, dok se financiranje programa i projekata odobrava u ukupnom iznosu od 126.086,67 eura. Najmanji iznos sredstava koji se mogao prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu, odnosno projektu iznosi 132,72 eura, a najveći 5.308,91 euro.

„Financijska alokacija dostupna u ovom Pozivu povećana je za gotovo 16 tisuća eura u odnosu na prethodnu godinu, a ukupna sredstva dijele se na pet proračunskih stavki: manifestacije u kulturi, sufinanciranje institucija i aktivnosti u kulturi, nakladnička djelatnost, manifestacije tehničke kulture i kulturni programi nacionalnih manjina“, pojasnila je detalje Poziva pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko – srijemske županije Tamara Kalistović.

Dodala je kako su programi sufinancirani u prosjeku od petsto do tisuću eura, ovisno o planiranim aktivnostima. Ukupno je pristiglo 238 prijava, od kojih je 186 ocijenjeno pozitivno. Jedna od njih stigla je iz Hrvatskog kulturno – glazbenog društva „Dunav“ iz Vukovara kojemu je odobreno sufinanciranje dva projekta. 

„Dobili smo sredstva za dva projekta s ciljem očuvanja tradicijske kulture u Vukovaru, ali i cijeloj Vukovarsko – srijemskoj županiji. Prva se manifestacija održava već 15. puta, a riječ je o Susretima folklornih društava povodom Međunarodnog dana Dunava. Druga prijava odnosi se na novi projekt pod nazivom „Tamburaška učionica“, kroz koji će se podučavati tamburaši“, kazao je umjetnički voditelj i voditelj projekata vukovarskog HKGD „Dunav“ Zlatko Hegeduš. 

Financijsku podršku, također za dva projekta, dobio je i Muzej Cvelferije, osnovan 2015. godine. „Vukovarsko – srijemska županija sufinancira naša dva programa – Likovnu koloniju „Život uz Savu“ te Vojno – graničarski ophod „Čuvali smo granicu na Savi“.

„Riječ je o dvije manifestacije pokrenute nakon osnutka ovog, još uvijek mladog muzeja i možemo biti ponosni na podršku koju nam Županija pruža“, rekla je ravnateljica Muzeja Cvelferije Martina Kelava.

Istaknula je koliko im dobivena sredstva znače u organizaciji manifestacija koje su značajne za lokalnu zajednicu i njezin razvitak te okupljanje konjogojskih udruga i pojedinaca, kao i akademskih i amaterskih slikara kroz likovnu koloniju.