Tvrtka Darka Pervana preuzela Furnir Otok, najavljuju nova ulaganja i zapošljavanja

Foto: Ivan Matić

OTOK; Tvrtka Pervnovo, koja je u vlasništvu švedskog gospodarstvenika Darka Pervana kojega se radi brojnih inovacija u drvnoj industriji naziva “kraljem laminata”, preuzela je tvrtku Furnir Otok d.o.o., koja se bavi proizvodnjom furnira. Kako navode novi vlasnici Furnir Otok d.o.o. će se preimenovati u Bjelin Otok d.o.o. te će nesmetano nastaviti  opskrbom furnira postojeće partnere.

„Industrija podnih obloga mora uvesti nove proizvodne procese i za okoliš prihvatljive tehnologije koje koriste manje količine hrasta, a koji postaje sve manje dostupan na tržištu, naravno, zbog svoje biološke ograničenosti ali i povećane potražnje. Od jednake količine hrasta dobivamo 10 puta više podova Woodura nego troslojnog parketa, a 33 puta više od tradicionalnog masivnog parketa. Ovom akvizicijom osigurati će se velike količine visokokvalitetnog furnira koja će biti dovoljna da se zamijeni oko 25% proizvodnje troslojnog parketa u Europi s takozvanim “zelenim eco-friendly” drvenim podovima. Nadamo se da će naša nova tehnologija biti prekretnica koja će potrošačima pružiti velike prednosti u kvaliteti te u isto vrijeme sačuvati hrastove šume i omogučiti industriji drvenih podova da povrati dio izgubljenog tržišta“, rekao je Darko Pervan osnivač i predsjednik uprave Pervanovo Invest AB sa sjedištem u Švedskoj.

Inače, Furnir Otok je jedna od najmodernijih tvornica furnira u Europi poznata po iznimnoj kvaliteti proizvoda kojim opskrbljuje većinom proizvođače namještaja u Europi. Proizvodnja je otpočela 2011. i trenutno iznosi oko 7.5 milijuna m2furnira godišnje.

„Cilj u bliskoj budućnosti je u prvoj fazi podići kapacitet na 15 milijuna kvadrata, a u drugoj fazi investirati u još jednu liniju vertikalnog noža koja će  omogućiti kapacitet od 20 milijuna m2. Dodatne količine upotrijebiti ćemo u proizvodnji Woodura podova. Također ćemo investirati i u novi pogon spajanja furnira u dimenzijama 2.1 * 2.4 m tehnologijom koja će omogućiti proizvodnju podova Woodura u sofisticiranoj kontinuiranoj preši“, rekao je Stjepan Vojinić CEO Pervanova d.o.o. i direktor svih aktivnosti Pervanovo grupe za Hrvatsku.