Turska agencija TIKA donirala prehrambene pakete potrebitima u Vukovarsko-srijemskoj županji

Foto: VSŽ

VINKOVCI, Dvjesto paketa pomoći namjenjenih obiteljima u potrebi danas je pristiglo u Vukovarsko-srijemsku županiju kao donacija Turske međunarodne agencije za suradnju i koordinaciju TIKA u sklopu projekta Donacija humanitarnih paketa Vukovarsko – srijemskoj županiji, tijekom postojeće krize s korona virusom.

Kako izvješćuju županijske službe, paketi će biti proslijeđeni centrima za socijalnu skrb u Vinkovcima, Vukovaru i Županji, koji će ih uručiti potrebitima.

Ukupna vrijednost paketa je oko 350 kuna, a sadrže prehrambene namirnice poput suncokretovog ulja, šećera, soli, tjestenine, riže, brašna, riblje konzerve, paštete, trajnog mlijeka, pekmeza, koncentrata rajčice, vegete, graha u konzervi, krastavaca u staklenci, ajvara, kocke za juhu, juhe u vrećici, kvasca, pudinga, trajnih keksi, štapića, čokoladnog namaza, čokolina i sl.  

U ime Vukovarsko – srijemske županije donaciju je od primio pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Darko Dimić.

“TIKA već niz godina pomaže našoj županiji, još iz doba poplava kada su pomagali u području županjske Posavine. Tako su evo i danas donirali 200 paketa hrane koje ćemo podijeliti centrima za socijalnu skrb, a oni će ih uputiti onima kojima je najpotrebitije na području Vukovarsko-srijemske županije, a dio paketa biti će upućen i za potrebite mještane općine Gunja”, kazao je Dimić.

Koordinator TIKA-e u Zagrebu Haşim Koç podsjetio je kako ta agencija u Hrvatsku prvi put došli 2014. kada je poplava zahvatila županjsku Posavinu, pruživši pomoć mještanima u poplavljenoj Gunji kroz donaciju plastenike i steonih krava za 50 obitelji, a sudjelovali su i u obnovi tamošnjeg Islamskog kulturnog centra i džamije oštećenih u poplavi.

“Nalazimo se u mjesecu ramazana i tradicija je priređivati svečane večere s kojima se prekida post. Kako nismo u mogućnosti to ove godine realizirati zbog pandemije koronavirusa kojom je jednako pogođena i Hrvatska i Turska odlučili smo se organizirati ovu humanitarnu akciju te pakete sa prehrambenim proizvodima donirati potrebitim obiteljima. U Hrvatskoj ćemo podijeliti ukupno 1100 paketa s prehrambenim proizvodima, oko 19 tona hrane, u vrijednosti 50 tisuća eura, a akciju smo započeli u Vukovarsko-srijemskoj županiji u koju smo prvo došli kako bismo podijelili 200 paketa. Nakon toga se akcija nastavlja u Karlovcu, Gospiću, Šibeniku, Sisku i završava u Zagrebu.”, rekao je Koç.

TIKA postoji u 60 zemalja svijeta već 28 godina, te djeluju na pružanju humanitarne pomoći u svijetu i aktivni su na područjima odgoja i obrazovanja, zdravstva, tehnološkoga razvoja, građevine, sporta i dr. Ured u Hrvatskoj otvoren je u ožujku 2016. godine pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu. U proteklom razdoblju uspjeli su realizirati ukupno 75 projekata u različitim područjima, a djeluju u suradnji i uz podršku tijela lokalne i regionalne vlasti, institucija i ministarstava.