Hrvatska vode ove godine u županiju ulažu rekordnih 270 milijuna kuna

VUKOVAR, Hrvatske vode u proteklih su deset godina u projekte na području Vukovarsko-srijemske županije uložile 1,9 milijardi kuna, a ove godine to javno poduzeće u najistočniju hrvatsku županiju namjerava investirati rekordnih 270 milijuna kuna od kojih će 100 milijuna biti povučeno iz EU fondova.

Na sastanku vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, kojem su nazočni bili i gradonačelnici Vukovara, Vinkovaca, Županje, Iloka i Otoka i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića najavljeno je i kako će se po prvi puta od ove godine, temeljem natječaja Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj početi povlačiti EU sredstva i za projekte navodnjavanja.

“Gotovo 500 milijuna kuna smo uložili u dovodni kanal za navodnjavanje Biđ-bosutskog polja i koji ćemo završiti ove godine, a koji će omogućiti navodnjavanje na više od 8.500 hektara poljoprivrednih površina”, kazao je Đuroković.

Dotaknuvši se projekata koji su realizaciji, kao najznačajniji spomenuo je projekt od 350 milijuna kuna vezan uz obnovu i izgradnju vodovodne mreže i odvodnje na području aglomeracije Vukovar.

“S obzirom na stanje pripremljenih projekata na području vodnokomunalnog sektora, u slijedećih dvije do tri godine možemo iz EU fondova povući dodatnih 500 milijuna kuna”, poručio je rekavši i kako je u pripremi i projekt stabilizacije nasipa u županjskoj Posavini u što će se uložiti 60 milijuna eura.

Projekt se nalazi u fazi projektiranja dok bi radovi prve faze započeli iduće godine.

“Raduje me sve ono što sam čuo. Suradnja naše županije i Hrvatskih voda dobra je i nadam se da će takva i ostati na korist svih naših građana”, kazao je župan Božo Galić rekavši kako ga posebice raduju projekti vezani uz navodnjavanje čija bi realizacija trebala pozitivno djelovati na razvoj poljoprivrede.

ĐURO KARALIĆ