Turizam/Ostvareno oko 90.000 noćenja

VINKOVCI, U razdoblju od siječnja do prosinca 2015. godine Vukovarsko-srijemska županija ostvarila je oko 90.000 turističkih noćenja što je za 15 posto više nego u istom razdoblju 2014. godine, koja je bila rekordna u turističkom prometu u županiji od Domovinskog rata.

„Kada iz toga broja oduzmemo velik broj školske djece koja su od jesenas počela dolaziti u Vukovar u sklopu izučavanja Domovinskog rata, taj porast iznosi 6 posto. Tu ne ulaze niti gosti s kruzera koji dolaze kod nas, ali nisu dio naše statistike”, kaže direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić-Srpak ocjenivši kako je posljednjih godina jako puno napravljeno u razvoju turizma na području najistočnije hrvatske županije.

Ocijenila je kako su, međutim, potpore privatnom i javnom sektoru male i nedostatatne u odnosu na omjer potencijala i mogućnosti.

„Ni turizam na moru ne bi postizao uspjehe koje postiže da u njega nije prethodno jako puno uloženo i od javnog i od privatnog sektora. Sredstva koja mi dobivamo su sukladna postotnom udjelu u noćenjima koje ostvarujemo i to nije princip koji će nam omogućiti značajniji iskorak. Primjerice, javni poziv za oglašavanje Hrvatske turističke zajednice predvidio je za područje Vukovarsko-srijemske županije od ukupno predviđenog budžeta za kontinent Hrvatske 6,22 posto jer je naš udio u kontinentalnim noćenjima Hrvatske toliki“, kaže Rujana Bušić-Srpak.

Po njezinim riječima, unazad dvadesetak godina u Vukovarsko-srijemskoj županiji posebice je puno napravljeno u dijelu privatnih turističkih investicija, obnove objekata, rada na kvaliteti i drugim segmentima, ali bez adekvantnih potpora svaki daljnji turistički napredak biti će iznimno teško postići.

PRESS 032