Penava: U odnosu na 2014. godinu u Vukovaru je tisuću zaposlenih više

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Na konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je zajedno s suradnicima predstavio podatke o povećanju broja radnih mjesta na području grada Vukovara. Kako je rečeno kao i do sada predstavljeni su podaci za mjesec prosinac jer tada sezonsko zapošljavanje nema utjecaj na podatke.

„Kada smo 2014. godine preuzeli dužnosti u gradu Vukovaru, odmah smo u fokus stavili gospodarstvo, što je kroz izuzetno kvalitetnu suradnju s poduzetnicima s područja grada Vukovara rezultiralo povećanjem broja zaposlenih. U periodu od 2014. godine  do zadnjeg dana 2020. godine u komunikaciji s poduzetnicima kreirali smo mjere poticanja kroz koje smo u vukovarsko gospodarstvo direktno plasirali 46 milijuna kuna. Time smo izazvali impuls koji je doveo do izrazito pozitivnih rezultata“, rekao je Penava.

Dodao je i kako je Vukovar po stručnim analizama uvijek bio u samome vrhu gradova u Hrvatskoj po izdvajanjima za poduzetništvo. Vukovar je bio drugi po izdvajanju proračunskih sredstava za gospodarstvo, a sada je osmi u konkurenciji poticanja poljoprivrednika.

Inače, rezultate mjera prati Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu koji u suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje svake godine radi analitiku i prati kretanje broja radnih mjesta u našem gradu.

„Prema analizi u Vukovaru je u prosincu 2020. godine bilo zaposleno 10.234 osobe, dok je u prosincu prethodne godine bilo zaposleno 9.991 osoba što je 243 radih mjesta više i na tragu je kontinuiranog porasta radnih mjesta. Kada je riječ o zaposlenim Vukovarcima u Vukovaru u prosincu 2016. godine bilo je 4.708, a u prosincu 2020. godine 5.731 što znači kako je u 5 godina broj zaposlenih Vukovaraca narastao za 1.023, što je jasan pokazatelj koliko je vukovarsko gospodarstvo otišlo gore“, rekao je Penava.

Dodao je kako je Vukovar unatoč korona krizi 2020. godinu završio s prosjekom od 10. 078 radnih mjesta, odnosno s 157 radnih mjesta više u odnosu na godinu ranije, a u odnosu na 2014. godinu s čak 1.000 radnih mjesta više.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić pojasnila je što je doprinijelo povećanju broja zaposlenih u 2020. godini.

Pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju iznijela je detaljnije podatke o provedenim mjerama u 2020. godini u kojoj je bilo otvoreno čak pet javnih poziva za poduzetnike kroz koje je osigurano preko 6 milijuna kuna. Podsjetila je kako su iz gradskoga proračuna sufinancirali poljoprivrednicima dio troškova nabave mehanizacije, opreme, plastenika, staklenika, nasada i stoke, nabavu višegodišnjih biljaka, pčelarske opreme, edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, pripremu projekata za financiranje iz fondova EU, opremanje gospodarskih objekata i slično.

„Uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom otvorili smo mogućnost poduzetnicima da im sufinanciramo 80% troškova zakupa i režijskih troškova, kako bi očuvali radna mjesta. Programom poticanja poduzetnika kroz 9 različitih mjera sufinancirali smo troškove tvrtkama za izvršena ulaganja tijekom 2019. i 2020. godine. Potpisano je 155 ugovora za što je iskorišteno 3 milijuna kuna kojima je direktno sufinancirano otvaranje 32 nova obrta ili društava (2019/2020), a poduzetnici kojima je odobreno sufinanciranje ukupno zapošljavaju 648 ljudi“, rekla je Grubišić.

Kaže i kako su kroz mjere za uslužne  djelatnosti pokušali maksimalno obuhvatiti uslužne djelatnosti koje su bile u poteškoćama uslijed epidemije. Riječ je o čitavom nizu djelatnosti kao što su frizerski i kozmetički saloni, trgovina na malo odjećom i obućom, fotografske radnje i dr. Uz to Grad Vukovar je prvi Grad u Republici Hrvatskoj koji je tijekom prvoga vala pandemije koronavirusa izradio paket mjera pomoći gospodarstvenicima koji su bili najviše pogođeni krizom i lockdownom te ih oslobodio obveze plaćanja komunalne naknade i obveze plaćanja zakupnine za zakup nekretnina u vlasništvu Grada Vukovara i naknade za čišćenje zajedničkih dijelova zgrade, a za tu namjenu do sada je utrošeno oko 350.000 kuna. 

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić izrazila je zadovoljstvo rezultatima u 2020. godini te najavila kako takav trend Grad planira nastaviti i u 2021. godini jer uskoro s proizvodnjom dijelova za Boeing i Airbus kreće poznata tvrtka iz sektora avioindustrije Enikon Aerospace te planiraju nova zapošljavanja.

„Osim toga, uskoro u Vukovaru s radom započinje i jedan njemački investitor koji se bavi proizvodnjom oplata za strojeve. Zanimanje za otvaranje tvrtke na području Grada izrazila je i jedna talijanska tvrtka koja se bavi reciklažom te tvrtka iz BiH koja se bavi proizvodnjom ravnih krovova. Kroz EU projekte koje je izradila Razvojna agencija Vukovar zaposleno je oko 300 ljudi, a u najavi su i novi projekti koji će osigurati nova zapošljavanja. Ono što je važno za istaknuti je i to da je Gospodarska zona prije 5-6 godina bila gotovo prazna i zapuštena, a danas je njena popunjenost preko 90 posto“, istaknula je Mujkić.