Tordinci pristupili Urbanoj anglomeraciji Osijek

TORDINCI, Vukovarsko-srijemska općina Tordinci pristupila je Urbanoj anglomeraciji Osijek, a Sporazum o suradnji jedinica lokalne samouprave u izradi i provedbi Strategije razvoja urbane aglomeracije Osijek 2016- 2020. u ime Općine Tordinci potpisao je načelnik općine Željko Matanović.

Urbanu aglomeraciju Osijek čini 18 jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije: tri grada (Osijek, Belišće i Valpovo) i 16 općina (Antunovac, Bilje, Bizovac, Čeminac, Čepin, Darda, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Petrijevci, Punitovci, Šodolovci, Vladislavci i Vuka te Tordinci koji teritorijalno pripadaju Vukovarsko-srijemskoj županiji).

Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Slavonski Brod, Zadar i Pula, dakle gradovi s više od 50 tisuća stanovnika, natječu se za sredstva namijenjena održivom urbanom razvoju u najvećim urbanim centrima preko integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), za što je osigurano 345 milijuna eura.

U sklopu sporazuma konstituirano je  Partnersko vijeće, savjetodavno tijelo kojega čini 39 članova  i u njemu su predstavnici lokalnih samouprava, gospodarskih subjekata, obrtničke komore i obrazovnih institucija, čiji će zadatak biti pripremiti najbolje projekte s područja zaštite kulturne baštine, socijalnih programa, gospodarskih programa, obrazovanja i poslovne infrastrukture, koji će imati dugoročni održivi i razvojni učinak na grad Osijek i njegovu bližu okolinu. Dalibor Patačić i Janja Butković predstavnici su Općine Tordinci u Partnerskom vijeću.

ĐURO KARALIĆ