Tomašković: Između 70 i 80 posto umirovljenika živi na granici siromaštva

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Najveći problem umirovljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao uostalom i drugim dijelovima Hrvatske, su niske mirovine. Rekao je to na sjednici Odbora za skrb o osobama treće životne dobi predsjednik Odbora Mihajlo Tomašković. Dodao je i kako kupovna moć umirovljenika, sa inflacijama i promjenama, sve manja te da umirovljenici sve teže žive.

„Dodatni problem umirovljenika iz Vukovarsko-srijemske županije što su radili na slabo plaćenim poslovima pa su im samim tim i mirovine niske tako da je prosjek mirovina najvećeg dijela nas ispod prosjeka Hrvatske. Između 70 i 80 posto umirovljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji živi na granici siromaštva“, rekao je Tomašković.

Dodao je kako kroz Odbor i Maticu umirovljenika čine razne aktivnosti kako bi poboljšali njihov status i olakšali im umirovljeničke dane. Tomašković kaže i kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima između 42.500 i 43.000 umirovljenika od kojih su njih oko 60 posto umirovljenici iz rada. Kada je riječ o osobama treće životne dobi sve veći problem predstavlja i pronaći slobodno mjesto u nekom od umirovljeničkih domova. Potvrdila je to i ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vukovar Željka Rajković koja je rekla kako njihov dom ima kapacitet od 108 mjesta, a da je u domu trenutno smješteno 110 korisnika. U isto vrijeme na listi čekanja imaju 184 zahtjeva.

„Najveći broj tih zahtjeva odnosi se za stacionar. To su osobe koje su najčešće otpuštene iz bolnica i više ne mogu živjeti u obiteljima. Samim tim i njihov smještaj je vrlo hitan. Sve je manji broj osoba koje žele u dom radi usamljenosti, a sve veći broj njih koji su polupokretni ili nepokretni. To u isto vrijeme iziskuje i potrebe za dodatnim zapošljavanjem što nam je također veliki problem“, rekla je Rajković.