Tijekom vikenda policija zabilježila 11 prometnih nesreća

Foto: poslovni.hr

VINKOVCI, Tijekom vikenda, od 3. do 5. prosinca 2021. godine dogodilo se 11 prometnih nesreća, 1 sa ozlijeđenom osobom i 10 sa materijalnom štetom.

Na županijskoj cesti broj 4229, koja povezuje naselje Vrbanju i Spačvu, vozač osobnog automobila zbog neprilagođene brzine kretanja vozila sletio je vozilom s ceste i zadobio tjelesne ozljede.

Prometne nesreće s materijalnom štetom dogodile su se u Ivankovu, Vukovaru tri, Trpinji, Tordincima, Jarmini dvije, Retkovcima i Županji.

Tijekom vikenda policijski službenici su zatekli 14 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 1,9 g/kg zabilježena je kod 64-godišnjeg vozača u Tordincima. Prema četiri vozača određena je mjera smještanja u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Stacionarne kamere zabilježile su 22 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila, najviše na državnoj cesti D2, 18 prekršaja.          

U tjednu od 6. do 12. prosinca, na svim prometnicama Vukovarsko-srijemske županije, prometna policija provodit će preventivno-represivnu akciju pojačanog nadzora vozača, zbog otkrivanja i sankcioniranja vozača koji vozilom upravljaju uz prisutnost alkohola i opojnih droga.

Akcija se provodi u svim zemljama članicama ROADPOL-a (mreža europskih prometnih policija) koji tijekom cijele kalendarske godine, jednom mjesečno odredi tjedan u kojem će sve članice pojačano postupati po određenim ugrožavajućim čimbenicima, izravnim uzročnicima prometnih nesreća s težim posljedicama- primjerice pojačanom postupanju po prekršajima nepropisne brzine kretanja vozila, konzumacije opojnih droga i alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobilnog uređaja, ili, pak, pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa.

U prošlogodišnjoj istovjetnoj akciji, provedenoj u tjednu od 7. do 13. prosinca 2020. godine, kontrolirano je ukupno 296 vozača, od kojih su dva bila pozitivna na preliminarne jednokratne testove na opojne droge dok je deset vozača zatečeno kako upravljaju vozilom uz prisutnost alkohola.

Policija će i nadalje provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno na „4 ubojice u prometu“ zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela.