Tematska sjednica Gradskog vijeća Vukovara: Iduće godine započinju radovi na 1. fazi izgradnje vukovarske obilaznice?

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na inicijativu Domovinskog pokreta danas je u Vukovaru održana tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj se još jednom raspravljalo o tome kada se može očekivati početak izgradnje vukovarske obilaznice. Domagoj Bilić iz Domovinskog pokreta istakao je kako je obilaznica prijeko potrebna za Vukovar jer ne samo da će rasteretiti središte grada nego će doprinijeti i sigurnosti u prometu. Podsjetio je kako Državna cesta D2 spaja krajnji istok i sjever Hrvatske, da prolazi središtem Vukovara kao i da na njoj dnevno prometuje više od 10.000 vozila od kojih je i veliki broj teretnih vozila. Poslije rasprave većinom glasova usvojen je i Zaključak kojim se od Hrvatskih cesta traži da do kraja 4. kvartala poduzmu sve potrebne radnje kako bi se do kraja godine raspisala javna nabava, a u 1. kvartalu iduće godine započeli radovi na izgradnji vukovarske obilaznice. Za Zaključak su glasali Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti i Željko Sabo, SDSS je bio suzdržan dok vijećnici HDZ-a nisu glasali.

„Svi gradovi uz tu cestu su već dobili obilaznicu ali ne i Vukovar iako je vukovarska obilaznica već šest godina u programima Hrvatskih cesta ali bez rezultata. Čak 630 dana bila je raspisana i javna nabava za taj projekt ali i da je ona ukinuta iako nije bilo nikakvog predmetnog spora. Sada nam ponovno obećavaju da će biti raspisana javna nabava i to do kraja godine ali više ne znam možemo li im vjerovati ili ne. Ne znamo i je li možda istekla i građevinska dozvola za vukovarsku obilaznicu pa se i zato odugovlači. Vukovarska obilaznica je tijekom godina postala političko pitanje ali i predizborno pitanje jer čim iz Vlade i Hrvatskih cesta počnu o njoj pričati znamo da idu neki izbori. Žalostan sam i razočaran jer nismo bili jedinstveni i što ovakvu sliku šaljemo iz Vukovara ali to ide na čast onima koji nisu glasali za ovaj zaključak“, rekao je Bilić.

Govoreći o razlozima zašto nisu glasali predsjednik Vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar je rekao kako je poslije svih pojašnjenja od strane odgovornih iz Hrvatskih cesta ova tematska sjednica bila bespredmetna pa tako i samo glasanje.

„Iz Hrvatskih cesta su najavili kako će javna nabava biti raspisana tijekom 4. kvartala, a on je započeo 1. listopada i traje do 31. prosinca. Ako se već željelo ići s ovom točkom onda smo trebali to napraviti u siječnju i zatražiti odgovore a ne sada. HDZ nikada neće glasati na štetu Vukovara i Vukovaraca, a ovim zaključkom bi dobili manje i kasnije od onoga što je najavio službeni predstavnik Hrvatskih cesta. Radimo u interesu građana Vukovara, ne manipuliramo njima radi uskogrudnih politikantskih i egoističnih razloga. Vukovar ne smije biti talac politika“, rekao je Mažar.

U ime Hrvatskih cesta na sjednici je govorio predstojnik Ureda predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Goran Puž koji je najavio kako će javna nabava za izgradnju 1. faze obilaznice, od Bršadina do čvora Lužac, biti raspisana u studenom ove godine. Kako je rekao radi se o dionici od 5,6 kilometara ukupne vrijednosti 22 milijuna eura. Na proljeće bi išla i javna nabava za 2. fazu od čvora Lužac do čvora Vukovar jug koja je dužine 10 kilometara i vrijedna 35 milijuna eura. I radovi na toj dionici bi započeli iduće godine. Najavio je kako će do kraja ove godine biti raspisana i javna nabava za izgradnju brze ceste Vukovar – Nuštar koja bi se također počela raditi iduće godine.