Tek svaka deseta žena doji djecu do šest mjeseci života

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, U organizaciji Opće županijske bolnice Vinkovci predavanjem za zdravstvene djelatnike obilježen je Nacionalni tjedan dojenja. Tijekom predavanja medicinske sestre i primalje govorile su o važnosti dojenja i za majku i za dijete ali i čuli o deset koraka koji vode do uspješnog dojenja. Glavna sestra bolnice Tea Prgić kazala je kako se u Hrvatskoj, kao i svijetu, bilježi pad stope dojenja djece.

„Nažalost, sve je manje djece koje se doji i taj period dojenja je sve kraći. Prema statistikama svega 10 posto djece se doji do šest mjeseci života. Stoga je svaka aktivnost koja može pomoći u podizanju stope dojenja dobro došla i hvale vrijedna. Treba znati i kako je dojenje djece najprirodniji način ishrane te da ono ima zdravstvenog, ekološkog i ekonomičnog učinka“, rekla je Prgić.

Majke u vinkovačkom rodilištu s kojima smo razgovarali o dojenju kažu kako su svoju dosadašnju djecu dojili te da planiraju sa tim nastaviti.

„Svaka beba je dar Božji, a dojenje je majčin dar za svako dijete. Mlijeko je prirodno i najbolja i najkvalitetnija hrana za malu djecu te im stoga treba omogućiti da se doje. Smatram kako je dojenje odabir svake majke i ništa drugo“, rekla je Željka Veselčić