Predstavljen program sjećanja obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima predstavio je program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine kojim se obilježava slom obrane Vukovara 1991. godine.  Program obilježavanja započinje 13. studenoga  kada će biti otvorena izložba pod nazivom Logoraši“. Organizatori su i ove godine pripremili niz raznolikih sadržaja kojim će se obilježiti slom obrane Vukovara tijekom Domovinskoga rata. Tako u programu ima znanstveno stručni skup, predstavljanje stripa, sat povijesti, festival neobjavljene domoljubne poezije…  Središnji dio programa i ove godine je 18. studenoga kada će biti održana Kolona sjećanja koja će se kretati od dvorišta Opće županijske bolnice pa do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Dan kasnije, 19. studenoga, obilježava se sjećanje na Žrtvu Borova naselja za Domovinu. Program se završava 20. studenoga kada će programima u dvorištu Veleprometa i na Ovčari biti obilježena stradanja u koncentracijskim logorima.

„Grad Vukovar je organizator središnjega događaja, a tradicionalno ga u tome prate i podržavaju udruge proistekle iz Domovinskoga rata, javne ustanove te gradske tvrtke koje djeluju Vukovaru. Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., odlučio je da se i ove godine obljetnica održi pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”, rekao je Penava.

Istakao je kako gradske vlasti niti ove godine nikome neće slati pozivnice za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara ali i da će 18. studenoga u Vukovar doći hrvatski domoljubi, prijatelji i svi oni koji svojim dolaskom žele postati dio Vukovara i pokloniti se svim velikanima koji su dali svoj doprinos u Domovinskom ratu. Središnji dio programa, 18. studenoga, je nedjelja pa se očekuje još veći broj građana koji će doći da se poklone žrtvi Vukovara. Stoga je pozvao sve da na vrijeme krenu put Vukovara kako bi izbjegli prometne gužve koje bi mogle nastati zbog očekivano velikoga broja građana.