Svinjokolja ove zime (ne)će biti

Foto: Pixabay/skeeze

VUKOVAR, Kako se približava zima, a samim tim i sezona tradicionalnih svinjokolja svi se pitaju hoće li njih ove zime, a onda i nadalje, uopće više i biti. Osnovni razlog tome je pojava afričke svinjske kuge radi kojih su brojna seoska domaćinstva ostala bez svinja. Do sada je eutanazirano više od 17.200 svinja s gotovo 800 poljoprivrednih gospodarstava. Najpogođenija je svakako Vukovarsko – srijemska županija gdje je svinjski fond desetkovan.  

Prije nekoliko dana državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić rekao je kako svinjokolja neće biti pojašnjavajući kako je otkriveno da virus svinjske kuge u zamrzivačima može preživjeti godinama.

Međutim, kako prenosi N1 televizija gradonačelnik Otoka i saborski zastupnik HDZ-a Josip Šarić rekao je kako će tradicionalnih svinjokolja u Vukovarsko – srijemskoj županiji ipak biti. Prema njegovim riječima s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković se već dogovara modus operandi ovogodišnjih svinjokolja. Ostaje da se vidi kako će se to moći organizirati s obzirom na sve dosadašnje izjave i najave nadležnih.