Svinjogojstvo: stanje i dalje loše, ali pozitivni pomaci se primjećuju

Foto: Pixabay

VINKOVCI, Nismo došli ovdje kukati i plakati već tražimo da nam se omogući da postanemo konkurentni i to na način da se osigura da stočari imaju prioritet pri dodjeli poljoprivrednog zemljišta i to po principu jedno uvjetno grlo na jedan hektar poljoprivrednog zemljišta”, poručio je Dario Periškić iz Proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac u raspravi na okruglom stolu koji je održan u petak u Vinkovcima na temu stanja u svinjogojstvu.

Okrugli stol organizirali su Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Proizvođačka organizacija PZ Slavonski svinjogojac i Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema Fajferica.

Po mišljenju Vladimira Margete sa Katedre za svonjogojstvo Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, krajnje je vrijeme za napraviti nešto kako bi se svinjogojstvo vratilo na pozicije koje je prije zauzimalo.

“Udaljili smo se od sela i realnosti na terenu. U zadnje vrijeme pokušavamo vratiti ugled koji je znanost nekada imala i znanost je ta koja mora povući prva potez. Ne možemo očekivati da to učini seljak”, kazao je Margeta ocjenivši problematičnim što je, kako je kazao, u Slavoniji u zadnjih petanestak godina uništeno dvanaestak klaonica i što u regiji koja proizvodi 70 posto svinja imamo samo 10 posto klaoničkih kapaciteta.

Po riječima pročelnika za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrije Matića stanje u svinjogojstvu na području te županije i nije u tako lošem stanju. “Primjećuju se znaci oporavka ali je potrebno još dosta raditi”, kazao je Matić rekavši kako u županiji u ovom trentuku nema više od 200 obiteljskih gospodarstava koje se ozbiljno bave svonjogojstvom dok ih je “na papiru” i više od 10.000.