Održana uvodna konferencija projekta prekogranične suradnje škola u Gunji i Đurđinu

Foto: Lidija Tufekčić

GUNJA, U petak, 8. rujna u školskoj dvorani OŠ „Antun i Stjepan Radić“ održana je uvodna konferencija projekta pod nazivom Prekogranična suradnja OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja i OŠ „Vladimir Nazor“ Đurđin (općina Subotica), koju financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske. Kako je rečeno suradnja dvije škole je započela prije nekoliko mjeseci poslije čega su zajedničkim snagama i idejama napisali projektni prijedlog koji je prijavljen na Javni poziv za Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2023. godinu na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Projekt je vrijedan 20.285,86 eura, a kroz realizaciju projekta škola u Gunji dobiti će novi školski kabinet kao i opremu za isti (16 stolica te tri klima uređaja). Škola u Đurđinu dobiti će novu opremu za informatičku učionicu (15 računala ,15 monitora, 15 miševa, 15 tipkovnica i 3 tableta).

Istaknuto je kako će povezivanje ove dvije škole direktno doprinijeti pružanju potpore hrvatskom narodu u Srbiji te će pospješiti očuvanje njihove pune ravnopravnosti. Ovaj zajednički projekt značajno doprinosu razvoju obrazovanja kroz unaprjeđenje školske infrastrukture. Cilj projekta je jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih potencijala. Projekt kroz poboljšanje obrazovnih uvjeta doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.