Svečanost otvorenja 51. Vinkovačkih jeseni ponudit će zanimljivu priču

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Svečanost otvorenja Vinkovačkih jeseni jedna je, prema mišljenju mnogih, uz Mimohod, najatraktivnija priredba jesenskih vinkovačkih svečanosti koja svake godine ima drugo geslo pod kojim se održava, a ove godine je to „Večer oproštajna“.

Riječ je o momačkoj, oproštajnoj večeri, a gledatelji pred velikom pozornicom u središtu Vinkovaca i stotine tisuće televizijskih gledatelja, vidjet će kako se momačko ili oproštajno večer slavilo nekada u slavonskom selu i gradu. Scenaristica Ana Cvenić ističe kako je radeći scenarij nastojala povezati tradiciju i sadašnjost, te donijeti štimung tog vremena i slavonskog podneblja.

„Valja odmah reći kako se ne radi o oproštaju mladog čovjeka od svoga mjesta, sela, kuće i Slavonije već poglavito od lagodnog, mladenačkog načina života jer pred njim je sada novi život, puno ozbiljniji od onog kakvim je do sada živio. Okosnica programa se temelji na stvarnom događaju, ali nećemo spominjati imena. Mladić je završio studij medicine koji je trajao nešto dulje, ali bio je iz bogate šokačke obitelji pa si je to mogao priuštiti. Bio je i član velikog folklornog ansambla, te je obećao svim članovima KUD-a da će ih pozvati na momačku večer. No, djevojke su se usprotivile da samo dečki slave pa su se, takoreći, same pozvale na proslavu. Mladić svom ocu objašnjava kako ih je u folklornom ansamblu bilo iz svih krajeva Hrvatske pa će se pjevati, naravno, najviše slavonske pjesme, ali i dalmatinske, zagorske, prigorske i bosanske. Bit će dijaloga, ali najviše će biti pjesme iz svih krajeva naše domovine“, kaže Ana Cvenić.

U prvom dijelu nastupa postrojba Športskog društva Sokol iz Vinkovaca, Ženska pjevačka skupina Đakovčanke iz Đakova, Jagode iz Rokovaca-Andrijaševaca, Tamburaški sastav Dike, Josipa Jurković i Iva Jančić, te Muška pjevačka skupina Lipa iz Vinkovaca. Uz njih, u svečanom programu otvorenja 51. Vinkovačkih jeseni sudjeluju tamburaški sastavi Lole iz Đakova i Caprio iz Vinkovaca, te pjevačice Nina Kraljić, Vlatka Kopić, Petra Vurušić, Zrinka Posavec i pjevači Jacques Houdek, Alen Đuras, Adam Končić, Đani Stipaničev.

„Želja mi je bila povezati tradiciju našeg sela sa sadašnjošću i naglasiti kako treba ostati u Slavoniji. Ovaj mladi liječnik se oprašta od bezbrižnog momačkog života i sutra se ženi, ali ne napušta Slavoniju, ostaje u svome mjestu. To bi trebala biti poruka današnjim mladim liječnicima i drugima koji odlaze i napuštaju svoje domove. Voditelj će nakon što je pozvao da momci otplešu momačko kolo, pozvati i djevojke neka otpjevaju oproštajnu pjesmu „Odbila se biser grana od jorgovana“. Zapjevat će se tu i „Milovo sam garave i plave“  Ivana Kozarca za koju je uobičajeno da se pjeva stih „I kad jasmin, i kad dunje mire…“ iako je u originalu „dinje“ a ne „dunje“ – zaključuje ovom zanimljivom opaskom Ana Cvenić.

VK-JESENI.COM/ĐURO KARALIĆ