“Što žena zna” Marije Jurić Zagorke, predstava o muško-ženskim odnosima u pripremi u Gradskom kazalištu Joze Ivakića

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Gradsko kazalište Joze Ivakića u koprodukciji s Gradskim kazalištem Sisak priprema premijeru predstave “Što žena umije” napisanu po motovima istoimene humorske Marije Jurić Zagorke.

U predstavi čija je premijera najavljena za 5. ožujka, glume Matea Marušić, Selena Andrić, Vladimir Andrić, Vedran Dakić, Zorko Bagić i Nataša Veselinović. Dramatizaciju, tekst i režiju potpisuje Biljana Čakić, scenograf je Davor Molnar, kostimograf Zdenka Lacina, a za dizajn plakata i programske knjižice zadužena je Mirela Andabak.

“Komedija je to o muško-ženskim odnosima uz prilagodbu današnjem vremenu. Predstava se bavi pitanjima feminizma i ženske emancipacije i ovo je naša prva koprodukcija s Gradskim kazalištem Sisak, što nas posebno raduje”, kazao je na konferenciji za novinare ravnatelj kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić.

Riječ je o prvom dramskom tekstu Marije Jurić Zagorke, praizvedenom u siječnju 1901. godine u Zemaljskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

“To je prvi tekst Marije Jurić Zagorke koji je izveden kada se ona potpisala sa tri zvijezdice i mislilo se da je to napisala neka učena zagrebačka dama iz visokog društva. Predstava je primljena izvanredno, uz opće ovacije dok se nije saznalo da je to napisala žena i to Marija Jurić Zagorka”, kazala je redateljica Biljana Čakić.

Po njezinim riječima, uz namjeru da se publika zabavi, predstava aktualizira muško-ženske probleme onoga, ali i sadašnjeg vremena u kojem su još uvijek aktualna pitanja ravnopravnosti žena u društvu.

Glumac Vladimir Andrić ocijenio je kako predstava “Što žena umije” donosi zabavu, ali i ozbiljne teme o feminizmu. “Prava žena su i danas ozbiljna tema. I danas su žene manje plaćene od muškaraca i teže im se probiti u društvu”, napomenuo je Andrić.

Na konferenciji za novinare predstavljen je i glumca Vedran Dakić, koji je pored Vladimira Andrića i Matea Marušić, postao treći član profesionalnog glumačkog ansambla vinkovačkog Gradskog kazališta Joze Ivakića.