Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Vinkovci obilježili Dan grada

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U povodu Dana grada koji građani Vinkovaca proslavljaju 20. srpnja na blagdan nebeskog zaštitnika, sv. Ilije, u Gradskom kazalištu Joze Ivakića danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća s koje je poručeno kako unatoč problemima koje je prouzročila epidemija koronavirusa, projekti u Vinkovcima nisu stali.

“Puno je toga novoga u Vinkovcima i mislim da se to i vidi na svakom koraku. Ostvarili smo stvarno značajan broj projekta, neki su još u procesu ostvarenja i prijeći će i u sljedeću godinu. Govorimo o nadvožnjaku i cesti na Borincima, našoj Knjižnici koja je počela nicati i vrlo brzo vidjet ćemo obrise nove zgrade, Poduzetničkom inkubatoru koji je otvoren, aglomeraciji, odnosno radovima na mreži odvodnje i vodovodnoj mreži, radovima na uređenju prometno najvažnijih ulica u gradu i svim onim projektima koji su, vjerujem, pridonijeli kvaliteti života u gradu”, kazao je u govoru gradonačelnik Ivan Bosančić.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Dan grada čestitao je ministar državne imovine Mario Banožić koji bi u budućem sastavu Vlade trebao preuzeti resor obrane.

“Zadaća nove Vlade i za što se zalažu svi njezni budući članovi je da projekt Slavonija, Baranja, Srijem postane operativni program. Govorimo o 18,7 milijardi odnosno konkretno 12,8 milijardi kuna koliko je do sada ugovoreno. Vukovarsko-srijemskoj županiji pripadaju tri milijarde, a do sada je pušteno 1,6 milijardi kroz razne projekte. Ono što je zadaća nove Vlade i za što se zalažu svi članovi to je da projekt Slavonija, Baranja, Srijem, postane operativni program što pojednostavljeno znači da imamo svoju “kućicu” unutar proračuna Europske unije znači, točno znamo koliko će sredstava pripadati na ovih pet slavonskih županija”, kazao je Mario Banožić.

Saborski zastupnik i u budućem sazivu Hrvatskog sabora, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vinkovaca Mladen Karlić založio se pak za sinergiju državne, županijske i gradske vlasti koja po njemu jedina može relizirati provedbom zamišljenih projekata.

“Naravno da ću kao saborski zastupnik dati svoj doprinos da pokušam pomoći gradonačelniku i njegovim suradnicima u rješavanju svih onih problema koje bi grad Vinkovci mogao imati”, rekao je Karlić.

Po riječima vukovarsko-srijesmkog župana Bože Galića, suradnja Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije dobra je niz godina i to se vidi u relizaciji brojnih projekata.

“Grad Vinkovci su gospodarstvo i kulturno središte, a ono na čemu sada moramo poraditi su radna mjesta i za njih se moramo izboriti”, poručio je župan Galić pored kojega su govorili i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Tomislav Milićević te mons. Tadija Pranjić, župnik vinkovačke Župe sv. Euzebija i Poliona.

Zlatne plakete “Grb grada Vinkovaca” dodjeljene su Anici Bilić za iznimna postignuća na području znanosti i kulture, Miri Kraljeviću za 25 godina suradnje gradova Širokog Brijega i Vinkovaca, Antunu Jeliću za izniman doprinos u djelatnosti vatrogastva, Rukometnom klubu “Spačva” Vinkovci za 70 godina tradicije rukometnog sporta te Marku Dizdaru za izniman doprinos na području znanstvene i kulturne djelatnosti.

Prije svečane sjednice Gradskog vijeća na Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće.