Svečanom sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom nagrada u Vinkovcima obilježen Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Ilije

Vinkovčanke i Vinkovčani danas obilježavaju Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Ilije, a niz događanja tim povodom u gradu na Bosutu započeo je odavanjem počasti poginulim i nestalim u Domovinskom ratu, a nastavljen svečanom sjednicom Gradskog vijeća.

“Gledajući prihode, vinkovačke tvrtke u 2021. došle do rekordnih 5,6 milijardi kuna što je za 42,7 posto više nego primjerice 2017. godine. U Vinkovcima je neto prosječna mjesečna plaća u tvrtkama porasla s 3999 kuna u 2017. na 5026 kuna u 2021. godini, što čini rast od visokih 25,7 posto”, pohvalio se gradonačelnik Ivan Bosančić.

Podsjetio je kako je u Poduzetničkom inkubatoru već u prvoj godini poslovanja bilo popunjeno svih 18 raspoloživih poslovnih prostora i otvoreno 50 novih radnih mjesta, a u Vinkovcima je otvoren i Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije, prvi takvoga tipa u Hrvatskoj.

“Moram napomenuti i kako smo u posljednje tri godine kroz potpore uložili 5,4 milijuna kuna u 360 poslovnih subjekata u kojima svakodnevno radi preko 1.000 zaposlenika, a Vinkovci su i jedini grad u Hrvatskoj koji je svoje potpore poduzetnicima vezao uz obvezu povećanja plaća zaposlenicima za 10%”, kazao je gradonačelnik Bosančić čestitajući sugrađankama i sugrađanima Dan grada.

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić podsjetio je kako je Republika Hrvatska nedavno gradu Vinkovcima darovala 111 hektara zemljišta za proširenje gospodarske zone Zalužje koju gradske vlasti namjeravaju izgraditi kao održivu, pametnu i digitalnu poduzetničku zonu u kojoj će pametna rješenja nadzirati i upravljati poduzetničkom infrastrukturom, uz ostvarenje znatnih energetskih ušteda.

Otkrio je i kako u planu je da se sadašnja državna cesta koja Vinkovce spaja s Županjom i autocestom A3, a prolazi pored buduće zone, proširi na četiri prometne trake kako bi se do Zalužja dolazilo što brže i sigurnije.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić ustvrdio je kako su Vinkovci veličinom i brojem stanovnika možda mali grad, ali doprinosom utkanim u hrvatsko nacionalno tkivo, spadaju u velike i značajne sredine. “Velik je broj pojedinaca koji su Vinkovčani, a iznimno značajni u hrvatskim i europskim razmjerima. Iz tog razloga Vinkovci moraju imati velike i ambiciozne planove, a tako to i je jer je to grad koji je u našoj županiji gospodarski i najživahniji”, kazao je župan Dekanić.

U ime Hrvatskog sabora nazočan je bio saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Vinkovaca, Mladen Karlić, a nazočan je bio i počasni građanin Vinkovaca Vladimir Šeks.

Zaslužnima su dodjeljene i nagrade. Ovogodišnji laureati su umirovljeni prof. dr.sc. Đuro Senčić, za posebne zasluge u znanosti, obrazovanju i kulturi, umirovljeni pukovnik Ivan Petrinović, prvi zapovjednik legendarne 109. vinkovačke brigade za iskazani doprinos Domovinskom ratu i razvoj i jačanje obrambenih sposobnosti bivše općine Vinkovci, tvrtka Dilj, koja ove godine obilježava stoljeće rada, za gospodarsku djelatnost i MNK Futsal Aurelia za iznimne sportske rezultate, ali i promociju grada i županije.

Prije svečane sjednice Gradskog vijeća brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno Spomenika hrvatskim braniteljima u parku u Lovretićevoj ulici.

U sklopu obilježavanja Dana grada, u 21 sat u središtu grada održat će se koncert pjevačice Nine Badrić.