Svečanom akademijom u Vukovaru obilježen Dan Rusina Republike Hrvatske

Foto: K.K.

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru večeras je obilježen dan Rusina Republike Hrvatske koji se obilježava u spomen na 25. svibnja 1836. godine kada je počelo prvo popisivanje Rusina koji na područje Vukovarsko-srijemske županije dolaze oko 1831. godine, da bi 1836. u Petrovcima osnovali i grkokatoličku župu.

Predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske Dubravka Rašljanin poručila je u govoru kako Rusini u Hrvatskoj trebaju biti ponosni jer su u gotovo 200 godina života na ovom području uspjeli očuvati običaje, kulturu i tradiciju.

“Iskreno se nadam da mi Rusini imamo još puno energije i volje kako bi nastavili čuvati i voljeti svoje i poštivati tuđe”, poručila je Rašljanin.

Predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji Joakim Erdelji pozvao je mlade Rusine da postanu aktivni članovi rusinske nacionale zajednice i na taj način pridonesu dobroj budućnosti Rusina u Republici Hrvatskoj.

Prije svečane akademije, podno Spomen križa na ušću Vuke u Dunav položeni su vijenci i upaljene svijeće dok je u predvorju Hrvatskog doma otvorena likovna izložba.