Svečanom akademijom obilježena 200. obljetnica rođenja Josipa Runjanina, skladatelja “Lijepe naše”

Foto: Đuro Karalić

Da nije ništa napravio, a da je samo skladao himnu, Josip Runjanin ostat će upisan među najznamenitije Vinkovčane, poručeno je s svečane akademije koja je večeras održana u Gradskom kazalištu Joze Ivakića pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca u povodu 200. obljetnice rođenja toga vojnog časnika i skladatelja koji je ponajprije poznat kao skladatelj hrvatske himne “Lijepa naša domovino” koju je Runjanin uglazbio na stihove Antuna Mihanovića “Horvatska domovina”.

“Josip Runjanin među znamenitijim je našim sugrađanima s kojima se iznimno ponosimo”, kazao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić podsjetivši kako Vinkovci imaju trg koji nosi ime toga skladatelja kao i glazbena škola dok se na pročelju zgrade Hrvatskih šuma u središtu grada nalazi i spomen ploča s notnim zapisom prvih stihova “Lijepe naše”.

“Da Josip Runjanin nije ništa napravio u svome životu, a napravio je, samo da je skladao “Lijepu našu”, napravio je previše”, rekao je  predsjednik Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci Zlatko Virc. Također je inicirao da gradske vlasti otkupe rodnu kuću Josipa Runjanina kako bi se pretvorila u Dom Lijepe naše.

Muzikologinja Zdenka Ivanković ocijenila je kako je Runjanin pridonio hrvatskoj glazbenoj ostavštini samim time što je skladao hrvatsku himnu, iako postoje neke dvojbe oko izvornosti.  Po mišljenju Darka Stojanovića, Josip Runjanin bez sumnje spada među pet najznačajnijih Vinkovčana i nalazi se uz bok Josipa Kozarca, bana Josipa Šokčevića, Joze Ivakića i Slavka Jankovića.

U glazbenom dijelu nastupili su učenici Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci, TS “Dike” i Muška pjevačka skupina “Lipa”. U programu je nastupila i glumica Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci Matea Marušić i članovi Dječjeg ansambla Kazališta “Mika Živković”, Retkovci.

Prikazan je i kratki dokumentarni film o Josipu Runjaninu, autora Darka Stojanovića.

Program obilježavanja 200. obljetnice rođenja Josipa Runjanina, rođenog 8. prosinca 1821., bit će nastavljen 11. prosinca bogoslužjem u pravoslavnoj crkvi Silaska svetog Duha na apostole, te polaganjem cvijeća podno skladateljevog spomen poprsja na trgu koji nosi njegovo ime.