Obilježeno 30 godina postojanja i djelovanja “Hrvatske majke” Vinkovci

Foto: Đuro Karalić

Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja “Hrvatska majka” Vinkovci obilježila je danas 30 godina postojanja, kao prva osnovana udruga u Republici Hrvatskoj koja je okupila obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i koja je od svog osnutka posvećena traženju nestalih hrvatskih branitelja.

Tim povodom podno spomenika hrvatskim braniteljima pored Bosuta položeni su vijenci i upaljene svijeće dok je u hotelu Admiral predstavljena monografija “Trideset godina neizvjesnosti”, autorice Milke Vide.

“Od 2013. pronađena je samo jedna osoba s popisa nestalih u našoj udruzi. Još uvijek tražimo 28 njih, a vremena je sve manje”, kazala je predsjednica udruge Spomenka Kušić koja još uvijek traga za sinom Mirabelom.

“Već punih trideset godina tragam neumorno za njim, ali pomaka nema. I nisam jedina. Rasipaju nam se obitelji, mi stariji umiremo polagano, ali dok smo živi tragat ćemo za svakim nestalim”, rekla je Kušić.

U ime Grada Vinkovaca vijenca je položio i svijeću upalio zamjenik gradonačelnika Josip Romić poručivši kako je bitna sudbina svakog nestalog te treba sve učiniti kako bi se saznala istina što se dogodilo sa svakim onim hrvatskim braniteljem i civilom čiji se trag gubi u agresiji na Republiku Hrvatsku.

Autorica monografije “Trideset godina neizvjesnosti”, Milka Vida kazala je kako je rad na knjizi bio vrlo zahtjevan iako knjiga nema puno stranica, ali je bilo potrebno dosta istraživačkog rada kako bi se istražila sva dokumentacija i prikupile fotografije kojima monografija obiluje, a koje, ponekad, znaju svjedočiti više od same pisane riječi.

“Bilo je zahtjevno raditi na monografiji jer čim uđete u tu problematiku suočite se s boli i patnjom onih koji su izgubili svoje najmilije u Domovinskom ratu. I sama sam kao novinarka bila izložena trenutcima neizvjesnosti u Domovinskom ratu i razumijem sve ove majke i očeve u boli za svojima najmilijima, za čijim sudbinama još uvijek tragaju”, rekla je Milka Vida.