Svečanim koncertom označen kraj projekta obnove narodnih nošnji Cvelferije

DRENOVCI, Upućujem čestitke svima koji su sudjelovali u provedbi obnove kulture baštine ovoga područja jer marom cijele vaše zajednice ujedinjene s strukom tradicijsko naslijeđe Cvelferije vraćeno je ponovno svome zavičaju, poručio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović u govoru na svečanom koncertu održanom u subotu navečer u Domu kulture u Drenovcima u povodu završetka projekta obnove narodnih nošnji i glazbala, stradalih u poplavi u svibnju 2014. godine.

Ciljevi projekta „Rekonstrukcija i obnova tradicijske kulturne baštine na području Cvelferije u Županjskoj Posavini“, potaknutog posljedicama poplave Save sredinom 2014. godine, bili su obnova tradicijskog ruha u mjestima stradalim u poplavama i poticanje svijesti o potrebi pravilne rekonstrukcije i obnove narodnih nošnji. Cjelogodišnji angažman i rad Ministarstva kulture te ustanova u kulturi (Posudionice i radionice narodnih nošnji, Etnografskog muzeja u Zagrebu), lokalne zajednice (Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije) i brojnih pojedinaca (preko 130 osoba) rezultirao je s preko 60 kompleta tradicijskog ruha starijeg i novijeg sloja, sa svim pripadajućim odjevnim elementima, kakvi su se na području Cvelferije oblikovali od kraja 19. stoljeća i koji su tijekom 20. stoljeća do danas bili i ostali simbolom zavičajnog i nacionalnog identiteta lokalnog stanovništva.

“Ovim koncertom na simboličan način predajemo na trajno korištenje 129 različitih primjeraka tradicijskog odjevnog inventara sa svim pripadajućim odjevenim dodacima te ručno rađena tradicijska glazbala odabrana prema tipičnom sastavu nekadašnjih cvelferijskih orkestara”, kazao je ministar Zlatko Hasanbegović.

Podsjetio kako je Ministarstvo kuture bilo uključeno i u sanaciju šteta od poplave i to prvenstveno kroz obnoviteljske radove na Župnoj crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Račinovcima, izgradnji Društvenog doma i opremanje Islamskog centra u Gunji, konzervatorske i restauratorske radove te spašavanje građe iz muzejskih fondova grada Županje i županjske Posavine.

Govorio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je ukazao na ogroman značaj koji ima očuvanje tradicijske baštine i naslijeđa.

“Čuvajmo ono što imamo kako bi i sutra znali tko smo i što smo”, poručio je Galić.

Rekonstrukcija i obnova nošnji provodile su se prema kriterijima autentičnosti, što podrazumijeva vjernu repliku izvornika, na temelju originalnih predložaka – iz Etnografskog muzeja, Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba te privatnih zbirki na terenu, koje su sačuvane i dostupne. Izrađena su ukupno 84 kompleta nošnji (62 kompleta slavonskih šokačih nošnji, 20 kompleta za bošnjačku i dva kompleta za slovačku nacionalnu manjinu., 18 valjanih šokačkih vesti špenzleta, muški šokački kaput od čohe i muška šokačka bunda i cifrani kožuh.

Nakon prigodnih govora, održan je svečani koncert na kojem je nastupilo 12 kulturno-umjetničkih društava i četiri pjevačke skupine s područja županjskog dijela Posavine stradalog u poplavi, a svojim nastupom koncert je uveličao Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado” koji je u svrhu pomoći stradalim folklornim društvima s poplavljenog područja donirao cjelokupni prihod od  humanitarnog koncerta održanog u HNK u Zagrebu.

ĐURO KARALIĆ