Ilok: Započela edukativno-turistička manifestacija “Akademija zemlje i ruku”

Foto: Đuro Karalić

ILOK, Do nedjelje, 10. lipnja, u Iloku se održava međunarodna edukativno-turistička manifestacija “Akademija zemlje i ruku” u organizaciji Društva Iločana i prijatelja Iloka iz Zagreba te OPG-a ”Izvori života” – Zelenika iz Iloka. Akademija se održava na zaštićenom arheološkom području Turska skela, na imanju obitelji Zelenika “Ribarska kuća”, osim pojedinih radionica, piše Radio Ilok.

Radionice su namijenjene turistima koji vole prirodu i tradicijsku kulturnu baštinu, studentima te djeci predškolskoga i školskoga uzrasta, privatnim iznajmljivačima i turističkim djelatnicima. Tako će se danas na području Turske skele održati radionica izrade ćerpiča – ”Izradi svoj ćerpič”  dok će se u Kuriji Brnjaković prikazati prezentacija Ekološka gradnja naših predaka koju će predstaviti Olga Drljača.
U petak, na rasporedu su edukacijske radionice o upoznavanju s tehnikom izrade dekorativne keramike od gline te izrada glinenih uporabnih predmeta (dekorativna keramika), izrada vlastitog suvenira, baštinske razglednice, a sve to uz stručno vodstvo. Slijedi podjela diploma i zahvalnica za sudionike radionica te poučne prezentacije u Kuriji Brnjaković. Prva prezentacija je ”Dizajn i gradnja enterijera od zemlje – tradicijski, suvremeno, moderno, urbano – u budućnost iz prošlosti” a predstavit će je Dragana Kojičić, majstor za zemljanu arhitekturu. Druga prezentacija je ”Tradicijske kuće u funkciji turizma, promocije, korištenja i komercijalizacije  – ljepota prošlosti u budućnosti” a predstavit će je Mirjana Zelenika, voditeljica ovog projekta.
U subotu posjetitelji će moći uživati u radionici izrade ćerpiča, “Igranje u blatu” i izradi glinenih uporabnih predmeta, a u nedjelju za javnost će biti otvorena izložba oblikovanih uradaka tijekom Akademije.
Uz radionice i prezentacije, za petak i subotu, najavljena su i popratna događanja manifestacije kao što su ”Novinarski ćerpič” – natjecanje novinara u izradi ćerpiča te ”Festival susjeda”, natjecanje u pripremanju fiš paprikaša kao i niz predavanja s ciljem informiranja sudionika o mogućnostima razvoja ruralnog turizma i ljepotama lokalnog kraja, kušanje prijateljskih srijemskih vina i pjenušaca pod geslom ”Luksuz koji si možete priuštiti” te Večer na iločki način – uz Dunav, krijesnice, vina i gitare.