Sve više građana na ulicama gradova i sela na području županije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Koliko god se ukazivalo na opasnosti od korona virusa sve je više građana na ulicama gradova i sela na području Vukovarsko – srijemske županije. Međutim, vidljivo je i kako se najveći broj građana pridržava svih mjera koje su donesene prije više od mjesec dana pa tako neki šetaju sa maskama na licu i rukavicama na rukama dok ih se najveći dio pridržava preporučene udaljenosti.

I ispred prodavaonica, pošti, tržnica i drugih objekata koji rade vidi se kako se građani pridržavaju donesenih mjera. Sve to doprinijelo je da broj novooboljelih na području Vukovarsko – srijemske županije nije velik. Naime, prema posljednjim podacima županijskog Stožera civilne zaštite u županiji je 39 oboljelih s tim da smo prije četvrtka imali 8 dana bez ijednog oboljele osobe. Tada nas je Stožer izvijestio o 2 nova slučaja zdravstvenih djelatnika zaposlenih u KBC Osijek.

Vidljivo je i kako je promet gušći, a i izletišta građana su više posjećena nego prije nekoliko tjedana. Neki treniraju,  bave se rekreacijom, voze bicikle, a neki samo hodaju ili uživaju u prirodi. U svemu tome pomogla je i mjera o ukidanju e-propusnica za promet unutar županije. Svemu ovome doprinijela je dobra epidemiološka slika u Vukovarsko – srijemskoj županiji ali i sve ljepše i sunčanije vrijeme tijekom kojega je se teško zadržati u kućama i stanovima. U prilog većem broju ljudi na ulicama idu i najave popuštanja donesenih mjera čiji prvi dio na snagu stupa u ponedjeljak 27. travnja.

Za očekivati je da će od 11. svibnja, poslije trećeg kruga popuštanja, najveći dio toga vratiti se na staro iako će još dugo vremena neke stvari ostati nedopuštene. Prije svega biti će to uobičajeno rukovanje, grljenje, držanje socijalne distance, održavanje higijene… Važiti će i posebne upute kada je riječ o javnom prijevozu, radu restorana i drugih mjesta na kojima se na malom mjestu okuplja veliki broj ljudi. Samim tim na neke koncerte, diskoteke i slične stvari morat ćemo još sačekati. Ostaje da se vidi kako će biti organiziran rad škola i dječjih vrtića čiji se početak rada najavljuje za 11. svibanj. Ne zna se puno niti o otvaranju granica, kupališta, amaterskim sportskim natjecanjima…  

Sve ono dalje što slijedi, kako stvari stoje, rješavat će se u hodu. Na pridržavanje svih mjera i danas je pozvala ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić koja je rekla kako unatoč dobrim i pozitivnim rezultatima nije vrijeme za opuštanje jer borba protiv COVIDA-19 nije završena. I čelnici nacionalnog Stožera civilne zaštite kontinuirano upozoravaju na to ističući kako se u slučaju lošijih rezultata sve mjere kojima smo svjedočili proteklih mjesec dana mogu ponovno vratiti.