Sve popularnije vinkovačko craft pivo Valens od sada i u boci

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Valens, vinkovačko craft pivo nazvano po rimskom caru rođenom na tlu Vinkovaca i navodno, velikom ljubitelju piva, dobilo je ovih dana i svoju inačicu u boci, za koju proizvođač Ivan Vorgić (33) tvrdi kako je istovjetno Valensu točenom iz bačve, a koje je svjetlo dana ugledalo prije otprilike dvije godine.

“Po gajbi nam treba deset minuta za natočiti, deset minuta za začepiti, deset minuta za etiketirati i deset minuta za ištambiljati datum do isteka roka trajanja, dakle sveukupno četrdeset minuta”, priča ovaj mladi vinkovački poduzetnik dodajući kako su sve jače domaće craft pivare na boci, izuzev Nove runde.

Po Vorgićevim riječima, s bocom je jednostavnije manipulirati i njemu kao proizvođaču i onima koji od njega kupuju pivo. U Vinkovcima se Valens do sada mogao piti u Rockabilly baru Hang Loseu i Novom Orion Pubu, a od jučer i u Vatikanu. Valensa piju i Vukovarci i Osječani u nekoliko lokala, pije se i u jednom orahovačkom i našičkom te, dakako u Zagrebu.

“Riječ je o Extra Special Bitter (ESB) pivu koji pripada bitter pivima odnosno britanskom stilu piva, a odlikuje se lakšom notom bez puno alkohola i vuče na bitter aromu”, pojašnjava Vorgić dodajući kako se bitteri, osim u Engleskoj, ne piju previše drugdje u svijetu navodeći kako je eksperimentirao i sa drugim vrstama piva ali se na kraju odlučio za ESB.

Valensa u boci odlikuje i zamjetna etiketa, rad Ivana Bošnjaka, Vinkovčanina zaslužnog za cjelokupni vizuelni indentitet Valensa.

“Bole je legenda i zahvalan sam mu do neba”, kaže Ivan Vorgić dok sjedimo u Hang Loseu, (ne)službenom domu toga prvog i jedinog vinkovačkog craft piva (pored osamdesetak drugih piva iz cijeloga svijeta) dok se u blizini dimi roštilj pripremljen za svečanu proslavu novog poslovnog iskoraka Vorgićevog Valentinijana d.o.o., tvrtke nazvane po jednom drugom rimskom caru, također rođenom na tlu Vinkovaca, Valensovom bratu).

Svoje novo predstavljanje, vinkovački Valens će doživjeti početkom ljeta, točnije, 1. i 2. lipnja u sklopu Vinkovačkog craft festivala BEERAM DOMAĆE, a koji će uz domaći Valentinijan okupiti i desetak drugih domaćih craft pivara, kako bi se na jednom mjestu vidjelo i probalo ono najbolje što domaća craft scena može ponuditi i nudi pivoljupcima.