Domovinski pokret položio vijence u spomen na ubijene na Bleiburškom polju

Foto: Domovinski pokret

VUKOVAR, Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava danas je kod Središnjeg križa na ušću Vuke u Dunav, s izaslanstvom Domovinskog pokreta, položio vijenac i zapalio svijeće u spomen svim žrtvama s Bleiburškog polja u Austriji.

”U povodu obljetnice stradanja pripadnika hrvatskoga naroda na Bleiburškom polju i Križnim putevima, ne samo Hrvatske i Slovenije, nego i svih republika bivše Jugoslavije, u spomen na žrtve bezbrojnih jama, stratišta, Barbarinih rovova, Hudih Jama i tako dalje, danas smo ovdje kao Domovinski pokret položili vijenac i upalili lampion u spomen na sve te žrtve”, rekao je Penava.

Poručio je kako su posljednje riječi koje su pritom on i kolege izgovorili na ovom spomeniku, na ušću Vuke u Dunav, spomeniku Križu u spomen svim žrtvama palima za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, bile: „Pokoj vječni daruj im, gospodine, i svjetlost vječna svjetlila njima. Počivali u miru Božjem!“.

”Mislim da te žrtve, nažalost, nisu našle svoj mir, da se mi kao moderna hrvatska država nismo na pravilan i adekvatan način ponijeli prema tim žrtvama, budući da se hrvatska država čak i odrekla prava da sahrani ostatke žrtava iz Hude Jame na svom teritoriju, da nismo istražili te zločine, da im nismo osigurali dostojanstven ukop, nego i dalje leže u nekakvim plastičnim gajbama, gdje smo uopće došli do faze istraživanja, a vrlo često još uvijek u neistraženim grobištima, i to je odnos koji sebi moderna i slobodna hrvatska država ne može dozvoliti”, rekao je Penava.

Podsjetio je da su na istom mjestu, prije nekoliko tjedana, odali počast i žrtvama fašističkog terora te da mora ispred Domovinskog pokreta ponoviti ono što misli da mora biti prvo slovo abecede za sve nas u Hrvatskoj – naša sloboda i demokracija počinju s 90-im godinama, Domovinskim ratom, Franjom Tuđmanom i hrvatskim braniteljima.

”Sve druge totalitarne režime moramo osuditi, a prema žrtvama tih režima, i zbog žrtava tih režima, napraviti jedan znanstveni pristup, istražiti što se dogodilo, i svim tim nevinim žrtvama odati pijetet”, kazao je Penava.

Dodao je da je ono što su danas učinili na ovoj drugoj strani jednako kao ono što su prije koji tjedan na onoj antifašističkoj, ali, poručio je, sasvim je jasno da je prikrivanje i zapostavljanje žrtava koje je komunistički totalitarni režim vršio nad Hrvatima i prije ’45., a poglavito nakon ’45., ponovni pucanj u te žrtve, te kako je to nešto što si niti Domovinski pokret, a niti Hrvatska smiju dozvoliti.