Stožer novoj Vladi RH poručio da ne odustaje od svojih zahtjeva

VUKOVAR, Desetak dana od kako je sada već bivši ministar uprave u Vladi RH Arsen Bauk donio Odluku kojom je „srušio“ Statutu grada Vukovara oglasio se i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara koji su osudili taj čin ali i iznijeli svoje zahtjeve i prijedloge novoj Vladi RH.

„Stožer, zajedno s građanima Vukovara koji su duboko povrijeđeni Odlukama bivše Vlade, ne odustaje od svojih dosadašnjih zahtjeva, poručio je predsjednik Stožera Tomislav Josić.

Kazao je i kako je zadnja Odluka bivšeg ministra Bauka bila posljednji i osvetničko mrziteljski čin u trogodišnjem pokušaju prisilnog nametanja provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i to protivno volji većinskog stanovništva grada Vukovara. Podsjetio je i kako je Odluka donesena nakon pet mjeseci čekanja i samo dan prije nego li je imenovana nova Vlada RH. Ukazao je i na više do sada donesenih Odluka hrvatskih Vlada koje su, kako je rekao, uvijek išle u korist pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Prema riječima Josića rokovi većine njih su odavno istekli ali se one i dalje na snazi i samim tim u uporabi.

„Kako su se mogli abolirati oni koji su rušili ustavno-pravni poredak RH oružanom pobunom predlažemo Vladi RH da donese Odluku o aboliciji 28 procesuiranih osoba za skidanje dvojezičnih ploča s pročelja zgrada u gradu Vukovaru. Od ministra unutarnjih poslova tražimo reviziju postupanja policijskog službenika Saše Sabadoša prema Darku Pajičiću, a od ministra pravosuđa tražimo nadzor nad sudskim procesom pokrenutim protiv Sabadoša kako bi suđenje i presuda bulu u zakonskim i pravnim okvirima, a ne političkim“,  rekao je Josić.

Iz Stožera ističu i kako od nove Vlade RH očekuju iznimnu osjetljivost prema najvećim stradalnicima Domovinskog rata i onima koji su svojim životima uzidali temelje stvaranja RH.

PRESS 032