Što nam ugrožava zdravlje tijekom blagdana ?

  Foto: Pixabay/English

  Blagdansko doba trebalo bi donijeti sreću, radost i veselje u sve domove, no jako dobro znamo da to baš i nije tako. Stoga ne čude legende koji govore o tamnoj strani blagdana, koja ipak nije tako drastična kako se predstavlja. Naime, mit da drastično raste stopa samoubojstava u stvarnosti je samo mit, jer je prosinac mjesec s najmanje samoubojstava u godini.

  Kriza, usamljenost i siromaštvo u ovo doba godine dobivaju najviše suosjećanja i pomoći, pa i oni kojima nije lako u životu često uspijevaju makar malo izaći iz svoje sive svakodnevnice.

  Jednako tako, mit o blagdanskom debljanju nije posve točan, jer su nova istraživanja pokazala da blagdanski stolovi donesu tek malo više od kilograma u prosjeku, stoga stručnjaci kažu da se ne bi trebali jako gristi zbog kasnih obilnih obroka.

  Ipak, povećani rizik od srčanog udara tijekom blagdana na žalost nije mit nego istina, no tu treba više kriviti zimu, kad hladno vrijeme povećava rizike više od prejedanja ili stresa.

  Uz to, raste opasnost od požara zbog nepravilnog korištenja lampica koje se stavljaju posvuda, gdje treba i gdje ne treba, a poseban je problem postavljanje lampica na otvorenom ako nisu napravljene baš za to.

  Za kraj, loša vijest – liječenje mamurluka raznim domaćim receptima ipak je mit, jer u tijelu ne dolazi do nekih značajnih promjena ako, primjerice, popijete sirovo jaje s još nekim grozotama koje “garantirano liječe”. Stoga, lakše za stolom i opreznije s čašom i ovi će vam blagdani biti sigurno dobri.Izvor:metro-portal.rtl.hr