Stipo Mlinarić: Napraviti ćemo živi lanac i nećemo dozvoliti da Pupovac položi vijenac u Dunav

Foto. Domovinski pokret

ZAGREB, Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić održao je konferenciju za medije u Hrvatskom saboru na kojoj je govorio o SDSS-ovom bacanju vijenaca u Dunav najavljenom za 17. studeni. Podsjetio je na to da je prošle godine na jednoj nacionalnoj televiziji 17. studenoga najavio da Milorad Pupovac više neće baciti vijenac u Dunav i tako “prljati žrtvu Vukovara”.

”Ja do svoje riječi držim. Ove godine Milorad Pupovac neće baciti vijenac u Dunav, a sad ću vam reći i zašto. Nismo mi siledžije, nasilnici niti huligani. Postoji crta ispod koje se ne ide, a ovo je crta ispod koje se ne ide”, poručio je Mlinarić.

Podsjetio je na Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta kao i to da su za taj zakon bili i Andrej Plenković, Tomo Medved te Milorad Pupovac i SDSS. Prema njegovim riječima u člancima zakona 6., 7. i 8. jasno stoji da su dani pijeteta u Vukovaru 17., 18., 19. i  20. studenoga kao i kome se pijetet odaje. U članku 8. navedena su mjesta gdje se odaje pijetet, a to su vukovarska bolnica, braniteljsko groblje, Ovčara, Borovo Commerce i Velepromet.

“To nije Dunav gdje dolazi Milorad Pupovac raditi performans. Ne baca vijenac u Dunav Milorad Pupovac, vijenac baca Andrej Plenković. Ništa se ne radi što nije odobrio Andrej Plenković. Za nas Vukovarce, ta četiri dana koja su proglašena danima posebnog pijeteta, to je za nas veliki tjedan kao za katolike Uskrs. To su naši Veliki četvrtak, petak i subota. Tih su dana mir i tišina, kao kod katolika, nema provokacija.  Prošle godine smo ga čekali ja i Mario Radić, ali nas je zaobišao i sat vremena ranije bacio taj vijenac. Pitali smo ga kasnije neka kaže kome baca vijenac. Tko je ubijen 17. 11. tamo gdje on baca vijenac? Za svaku godišnjicu koju mi obilježavamo znamo svako ime i prezime poginulog, a za 50 posto znamo i gdje su poginuli. Za neka mjesta ne znamo kao za dr. Šretera, no možda zna gospodin Pupovac. Možda bi to bila ruka pomirenja da kaže gdje je dr. Šreter. Možda je ruka pomirenja da Dragana Jeckov svoje sumještane pita gdje su nestali iz Negoslavaca pokopani. To je ruka pomirenja”, kazao je Mlinarić.

Na kraju je poručio da ako će ove godine kršiti zakon da ga on čeka tamo.

“S koliko ljudi? Mogu dovesti koliko hoću. Stat ćemo u živi lanac, ne ćemo dati da se krše zakoni”, rekao je Mlinarić.

Govorio je i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić. On je podsjetio na to da se Domovinski pokret proziva za radikalizam, a da se zapravo samo traži poštivanje zakona. Kazao je da Milorad Pupovac govori o ratnom raspadu Jugoslavije u Vukovaru ali ne i o agresiji te da svake godine radi podjele i u Jasenovcu gdje mu smeta ploča poginulih HOS-ovaca.

”Pupovac je 1991. i 1992. pričao o 10.000 prekrštene srpske djece u Hrvatskoj i tako dolijevao ulje na vatru. 17. studenoga na Televiziji Beograd bila je vijest o 40 beba koje su ustaše zaklali pa je nakon toga bio krvavi pir na Veleprometu i Ovčari. Nakon što je završio krvavi pir rekli su da je to bila kriva informacija. Možda povodom tog događaja baca vijenac u Dunav?”, zaključio je Radić.