Savić: Slavonske županije ostvaruju dobre rezultate u okviru Projekta Slavonija

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ bio je središnja tema proširene sjednice Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Vukovar.

„Kada se promatraju globalni parametri za prethodne tri godine može se zaključiti da u smislu ugovaranja fondova Europske unije Slavonija kao cjelina, odnosno pet slavonskih županija, dosta dobro stoje u odnosu na ostatak Hrvatske. Ugovorena sredstva EU po stanovniku su prilično dobra, ali i kada se gleda iznos ugovorenih sredstava u odnosu na veličinu gospodarstva Slavonije pokazatelji su također veoma dobri. Uzmimo u obzir kako Slavonija čini oko 10-11 posto BDP-a Hrvatske, no kada govorimo o ugovorenim sredstvima fondova Europske unije za protekle dvije godine, oni čine više od 20 posto udjela“, rekao je direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Zvonimir Savić.

Dodao je kako u tim rezultatima pridonosi i Projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“ te da uloženi trud i napor za usmjeravanje fondova prema Slavoniji već imaju i konkretne rezultate. Savić tvrdi kako je to iznimno važno jer se i na taj način znatno potiče gospodarski oporavak Slavonije.

„Sve slavonske županije još uvijek nisu dosegnule razinu BDP-a pred krizu iz 2008. godine tako da ovi projekti daju doprinos gospodarskom oporavku, samim time i zadržavanju ljudi na prostoru Slavonije, a možda i povratku onih koji su otišli“, kazao je Savić.

Ogovarajući na pitanja novinara kada će se vidjeti i konkretni rezultati toga projekta Savić je dodao kako u posljednje 2-3 godine kada se gledaju makroekonomski pokazatelji bilježi se dosta veliki opravak i u Slavoniji kao i u susjednim županijama.

„Brojke i trendovi su prilično dobri, a kada gledamo ugovaranje fondove EU u usporedbi s drugim županijama oni su puno povoljniji. To je ohrabrujuće i daje nam motivaciju i nadu kako će se ovakav trend i nastaviti. Vukovarsko-srijemska županija bilježi dobre rezultate jer je kada se govori o ugovaranju fondova EU udio ugovorenih sredstava nadprosječno velik. Ova županija ima nekoliko postotaka u BDP-u Hrvatske, ali istodobno znatno veći udio ugovorenih sredstava“, rekao je Savić.