Stari Mikanovci obilježili Dan općine, među uzvanicima i predsjednik Republike Zoran Milanović

Foto: Đuro Karalić

U spomen na datum kada je prije točno 30 godina ustanovljena, Općina Stari Mikanovci danas je obilježila svoj Dan, a svečanoj sjednici Općinskog vijeća nazočan je bio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Čestitajući mještanima Starih i Novih Mikanovaca Dan općine, Milanović je pozvao općinske vlasti da od Europe u svrhu vlastitog razvoja izvuku svaki euro koji mogu.

“To je i glavni smisao članstva u EU. Nije to zajednička vanjska politika, nisu zajednički ratovi i sukobi s trećim, četvrtim i petim zemljama. Naš interes je da se od toga bolje razvijamo i čuvamo svoje. Tko god misli da ćemo za za 20, 30 ili 50 godina imati jedinstvenu Europu kao federalnu državu, po meni ne samo da je u krivu, nego ja to ne želim. Ne želim da budemo svi isti, kao što ne želim da Slavonija bude ista kao Dalmacija”, kazao je predsjednik Milanović.

Brojne uzvanike, pozdravio je načelnik Općine Stari Mikanovci Mario Milinković pohvalivši se kako je u prošloj godini općinska blagajna raspolagala s rekordnim proračunom od čak nešto više od 13 milijuna kuna što je za 10 milijuna kuna više nego prije deset godina.

Sa žaljenjem je priznao kako je u razdoblju od 2011. do 2021. godine jedan dio mještana napustio općinu u potrazi za boljim životom.

“Činimo koliko možemo da mještanima ova naša dva sela osiguramo uvjete za bolji život”, rekao je pobrojivši sva izdavanja Općine za novorođene, učenike i studente, ulaganja u komunalnu infrastrukturu i ostale investicije.

Obratio se i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković poručivši Mikanovčanima kako uvijek mogu računati na pomoć Županije u pomoći ili prevladavanju bilo kakvih poteškoća.

Potom je zaslužnima uručio priznanja Općine, a primili su Ante Brkić, Romeo Sušac i Rukometni klub IVAN.

U parku u središtu Starih Mikanovaca na pozornici su se predstavila brojna kulturno-umjetnička društva, održan je i sajam te kuhanje čobanca u kojem se okušao niz ekipa.