Na Borincima u sklopu manifestacije “Od Đurđeva do Markova” blagoslovljeni konji i konjanici

Foto: Grad Vinkovci

Vjersko-tradicijska manifestacija “Od Đurđeva do Markova”, ustanovljena 2014. godine na inicijativu Udruge “Naši Borinci”, započela je danas na Borincima, kod kapele Uzašašća Gospodnjega, misnim slavljem sa blagoslovom konja i konjanika.

“Vrijeme nas je ovoga puta poslužilo i danas imamo priliku zajedno uživati u prekrasnom krajoliku Borinaca. Zazvali smo danas blagoslov naših svetaca da nas čuvaju od svih nedaća”, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji se pridružio brojnim sugrađanima na Borincima pozvavši ih da iskoriste svaki trenutak i izađu u prirodu. 

Po riječima predsjednika Udruge “Naši Borinci” Roberta Rihtara, nekada su se na blagdan svetog Jurja, poznatog u narodu i kao Đurđevo, blagoslivljali konji, a na svetog Marka polja.

Kapelu Uzašašča Gospodnjega na Draganovcima u vinkovačkom prigradskom naselju i izletištu Borinci, koja se u povijesnim zapisima spominje još u 18. stoljeću kao “drvena kapela u vinkovačkim vinogradima”, obnovili su Povijesno i športsko društvo “Hrvatski sokol” Vinkovci, udruge “Naši Borinci” i “Vinkovački šokčaki rodovi” te Župa Presvetoga Srca Isusova.

Ime naselja Draganovci spominje se još u srednjem vijeku kao područno selo koje je pripadalo obližnjem naselju Sveti Ilija, kako su se u to doba zvali današnji Vinkovci. U vrijeme vladavine Turaka mještani Draganovaca preselili su se u Vinkovce ali su i dalje nastavili dolaziti u kapelu, koja je nakon II. svjetskog rata zaboravljena te je bila propala i zapuštena.

Svetu misu služio je župnik vinkovačke Župe Srca Isusovog, velečasni Ladislav Dort koji je blagoslovio i konje i konjanike. Na istom mjestu, u utorak, 25. travnja na blagdan sv. Marka, obavit će se blagoslov polja.

Foto: Grad Vinkovci