Stambena problematika i dalje jedan od neriješenih problema u Iloku

Foto: www.radio-ilok.hr

ILOK, Gradonačelnica Iloka Marina Budimir i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske Nikola Mažar razgovarali su na temu stambenog zbrinjavanja u Iloku. Kako je rečeno radi se o problemu koji već niz godina stvara probleme na području Iloka s obzirom da nije  postojalo nikakvih ulaganja u stanove i zgrade niti u isporuku građevinskog materijala.

Tom prilikom Mažar je rekao i kako su u Uredu svjesni činjenice da puno građana odlazi s područja Iloka, kao i s područja cijele Vukovarsko – srijemske županije, te da je bilo potrebno da se država aktivnije uključi u rješavanje tih problema kako bi stvorili preduvjete svima onima koji žele ostati živjeti na ovom području. Prema riječima Mažara započet je niz aktivnosti vezan uz dodjelu stanova kako obiteljima u potrebi, mladim obiteljima tako i kadrovima. Završeni su i radovi na obnovi i sanaciji tri više stambene zgrade kroz program obnove krovišta, limarije i vanjske stolarije.

„Radi se o objektima na adresi dr. Franje Tuđmana, a četvrta zgrada je vezana za zaštitu kulture tako da taj dio ćemo još malo pričekati i onda ćemo nastaviti vezano za sanaciju i te zgrade ali i drugih zgrada. Što se tiče obnove pojedinačnih stanova u državnom vlasništvu završena je obnova i sanacija tri stana od koja se dva nalaze na adresi Trg žrtava domovinskog rata i jedan na Trgu dr. Franje Tuđmana, a trenutno se provodi priprema provedbe obnove i sanacije dodatnih šest stanova u državnom vlasništvu, preostala su još četiri stana koja se nalaze u postupku projektiranja odnosno izrade upute o načinu sanacije“, rekao je Mažar.

Dodao je kako u narednom periodu također imaju planiran niz aktivnosti ali i da je epidemija Covida-19 usporila mnogo toga usporila. Istakao je kako i na području Iloka Ured na čijem je čelu provodi program darovanja građevinskog materijala za izgradnju ili popravak obiteljske kuće u vlasništvu podnositelja prijave za stambeno zbrinjavanje u što je uključeno darovanje građevnog materijala, isporuka namještaja te isplata novčanih potpora po završenom tehničkom pregledu.

„U posljednje četiri godina na području grada Iloka stambeno smo zbrinuli ukupno 53 obitelji. Po istom modelu stambenoga zbrinjavanja u različitim fazama pripreme za isporuku ili u isporuci građevnog materijala nalazi se 7 obiteljskih kuća dok se još 18 nalazi u fazi projektiranja odnosno u pripremi za početak aktivnosti vezanih uz isporuku građevnog materijala“, rekao je Mažar.

Napomenuo je i kako su kroz novi zakon, a što se tiče isporuke građevnog materijala, povećana novčana sredstva za 25 % bruto vrijednosti darovnog materijala kojim građani mogu raspolagati na način koji je njima najpotrebniji u tom trenutku.