Srbija islatila po oko 50.000 kuna nematerijalne štete za članove 3 obitelji ubijenih na Ovčari i u Sotinu.

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predstavnici obitelji nestalih i ubijenih mještana Sotina kao i Fonda za humanitarno pravo iz Beograda (FHP) održali su danas u Vukovaru konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili javnost kako je Ministarstvo obrane Republike Srbije isplatilo nematerijalnu štetu za 3 obitelji ubijenih na Ovčari i u Sotinu 1991. godine. Prema riječima Igora Matijaševića iz Sotina cilj njega i obitelji iz Sotina bio je pronaći masovne grobnice s posmrtnim ostatcima najmilijih ali je onda jedno drugo dalje vuklo. Rezultat svega je da su bili aktivno uključeni i u ove sudske procese.

„Za sada su 3 obitelji dobile isplatu nematerijalne štete na osnovu ubijenih članova obitelji. Radi se o iznosima od oko 50.000 kuna po članu obitelji koji je tužio. Oni jesu neprimjereno niski ali je jako važno što je Srbija priznala svoju odgovornost te smo na taj način omogućili i ostalim obiteljima da na isti način ishode svoja prava“, rekao je Matijašević.

Pojasnio je i kako tu ima puno problema te da ne mogu svi tužiti. Na primjeru Sotina kazao je kako je u tome naselju ubijeno 57 mještana od kojih tužbe za isplatu nematerijalne štete mogu podnijeti samo njih 16 dok za druge nije ništa utvrđeno.

Konferenciji za novinare nazočila je i izvršna direktorica FHP Ivana Žanić koja je rekla kako cijela ta priča traje gotovo 20 godina. Naime, 2003. godine podignute su kaznene prijave za ratne zločine na Ovčari dok su tužbe za isplatu nematerijalne štete pokrenute 2018. godine. U međuvremenu su dobivene i presude a ratne zločine na Ovčari i u Sotinu.

„Te dvije presude su bile temelj jer je u njima navedeno kako su TO i postrojba „Leva supoderica“ djelovale pod okriljem JNA koja se samim tim smatra odgovornom za sve što se događalo u Sotinu i na Ovčari. Slijedom toga Republika Srbija je dužna isplatiti troškove nematerijalne štete obiteljima ubijenih“, rekla je Žanić.

Obitelji je pred sudovima u Beogradu zastupao odvjetnik Mihailo Pavlović koji je rekao kako su isplaćeni iznosi neprimjereno mali ali i da je jako važno što je kroz te 3 presude ustanovljena sudska praksa tako da bi sve ostale tužbe obitelji trebale završiti na isti način.

„Nekakvi standardi Suda za ljudska prava govore o iznosima od oko 20.000 eura za isplatu takvih vrsta šetat. Toliko smo i mi tražili ali je isplaćeno u prosjeku oko 7.000 eura. Treba znati i kako je još slučajevima u različitim fazama tako da će tih isplata biti još“, rekao je Pavlović.

Napomenuo je i kako je Hrvatska na ime isplate nematerijalne štete isplaćivala oko 20.000 kuna. Podsjetio je na slučaj Brdar protiv Hrvatske gdje je obitelji toga čovjeka, koji je ubijen u kolovozu 1995. godine i koji se i danas vodi kao nestao, isplaćeno po 23.000 eura. Toliko bi, kako je rekao Pavlović, trebao biti i nekakav standard u Srbiji pa su se radi neprimjereno niskih odšteta žalili i višim sudovima u Srbiji, a ako bude potrebe ići će i na sud u Strasbourgu.