Sve spremno za 23. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Ovogodišnje, 23. po redu, Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji održava se od 19. do 23. ožujka.  Kako je rečeno na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen festivalski program, tijekom manifestacije biti će održano 100 predstava širom Vukovarsko-srijemske županije. Na festivalu sudjeluje 18 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, dijaspore i gosti iz Subotice. Pripremljen je i bogat popratni festivalski program. Prema najavama svečanost otvorena 23. Lutkarskog proljeća biti će održana u Vukovaru, koji je i domaćin festivala, 19. ožujka u Hrvatskom domu. Biti će dodijeljene i festivalske nagrade pa će tako Nagradu za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva biti dodijeljena glumcu Đuri Roiću. Nagrada za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva biti će dodijeljene Jasminki Mesarić. Najavljeno je i održavanje 3. Susreta književnika za djecu i mlade na lutkarskom proljeću u sklopu kojega će biti održano i proglašenje najboljih radova književnog natječaja TENA i TENICA – za najbolji dramski tekst pisan za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu,  dodjela priznanja i recitatorsko čitanje nagrađenih tekstova. Tijekom manifestacije, u Vukovaru će se održati niz radionica i seminara namijenjenih djeci i prosvjetnim djelatnicima,

„I ove godine očekujemo veliki interes gledatelja za naše predstave. Očekujemo kako ćemo na 100 predstava imati oko 20.000 gledatelja što govori koliko je ovaj festival prepoznat, rekao je Himzo Nuhanović iz Kazališne družine Asser Savus koji je i jedan od osnivača festivala.

Posebno je zahvalio na podršci Vukovarsko-srijemske županije koja svih proteklih godina prati održavanje festivala. Kako je rekao Nuhanović da nije bilo te podrške ne bi bilo niti Lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji.