Izbori 2024. ili kako se dočepati vlasti i fotelja

Foto: lokalniizbori.com

Od izbora je prošlo pet dana i polako su se slegli dojmovi kada je riječ o rezultatima. Za jedne su oni odlični, za druge loši, a ima i onih koji još važu kako bi ocjenili ostvarene izborne rezultate.

Kako već svi dobro znaju HDZ je osvojio 61 mandat i oni su relativni pobjednik izbora koji je, prema logici stvari, najbliži tome da osigura 76 ruku u Saboru kako bi mogli sastaviti Vladu. Međutim, koliko god je to sigurna pobjeda rezultat koji je HDZ ostvario i nije zadovoljio sve jer moraju na neki način osigurati potrebnu većinu. Kako? To još nitko ne zna. Kada je riječ o broju glasova to je bilo i za očekivati jer HDZ je jedina politička stranka koja djeluju u svakoj općini i gradu, a imali su i kampanju u okviru koje su prošli cijelu Hrvatsku.

SDP je osvojio 42 mandata i može se reći kako su dobili manje nego što su očekivali. To je donekle i razumljivo jer dovoljno je vidjeti samo kako rade i djeluju u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Riječ je o stranci koja danas nema svoga vijećnika u Gradskom vijeću Vukovara, a još prije nekoliko godina imali su 13 i bili su na vlasti. Na listi za 5. Izbornu jedinicu nisu imali niti jednoga kandidata iz Vinkovaca. Kada se to zna i nisu mogli niti očekivati bolje rezultate. Da se u izbornu utrku nije uključio Zoran Milanović vjerojatno bi rezultati bili i lošiji. Međutim, i pored svega SDP ne odustaje od pokušaja da složi saborsku većinu ali niti oni ne znaju kako i na koji način. Ako bi nekako i uspjeli bila bi to prava „Frankestein koalicija“ koja zasigurno ne bi dugo trajala.

U 5. izbornoj jedinici tri saborska mandata osvojio je i Domovinski pokret. I oni su govorili kako očekuju više mandata ali kada se gleda realno osvojenih 14 saborskih mjesta, koji su u međuvremenu pali na 13 jer je Mislav Kolakušić okrenuo im leđa, je za stranku koja postoji četiri godine odličan rezultat. Međutim, DP tek očekuje najteži period jer će morati odlučiti što i kako dalje. Oni imaju tri izbora. Jedan je da se podrže HDZ i budu dio njihove većine dok je drugi put onaj da podrže SDP. Imaju i mogućnost da ostanu „svoji“ ali kompaktni. Mnogi su mišljenja kako bi podržavanje bilo koje stranke značilo i njihove dodatne probleme s kakvima su se već suočile neke stranke.

Jedan mandat u 5. izbornoj jedinici osvojio je i Marijan Pavliček, inače predsjednik Hrvatskih suverenista. Tijekom protekle četiri godine mandata Pavliček je bio najaktivniji saborski zastupnik, a mandat koji je osvojila koalicija Most/Hrvatski suverenisti ostvaren je preko njegovih leđa.

Iz Vukovarsko – srijemske županije u Hrvatskom saboru biti će i Dragana Jeckov (SDSS). Sva tri predstavnika srpske nacionalne manjine u Saboru biti će iz reda SDSS-a koji je još jednom potvrdio svoju nadmoć među pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj.

Ostale stranke nisu niti blizu bile ulaska u Hrvatski sabor što je samo još jednom potvrdilo kako je neophodno raditi tijekom četiri godine, a ne politike se sjetiti mjesec – dva prije izbora i onda očekivati neki kvalitetan izborni rezultat.

Ipak, i pored svega ostaje velika gorčina kada se gleda cijela izborna kampanja ali i dani poslije izbora. Sve se svelo na najrazličitija obećanja i listu želja gdje se nije govorilo kako će se nešto napraviti, tko, u kojem vremenu, s kojim novcima… Ali to je nešto na što smo navikli.

Još gore je kada se zna što su jedni o drugima govorili, koliko su se međusobno vrijeđali, podmetali, dizali kaznene prijave i tko zna što sve još. Danas, pet dana poslije izbora sve su zaboravili. Nitko više ne spominje međusobne uvrede i prozivke a sve radi vlasti i fotelja. Pri tome, kao i obično, građanima se predstavlja kako sve to rade u korist hrvatskih građana i Hrvatske. Neki bi to preveli – radi sebe i svojih interesa. Ali niti to nije novo. I na takve stvari smo tijekom proteklih godina navikli.