Šota: Ovo nije najezda komaraca nego elementarna nepogoda

Foto: Pixabay

VUKOVAR, Najezda komaraca proteklih dana poprima više ne samo zabrinjavajuće nego i alarmantne oblike. U večernjim satima postalo je gotovo nemoguće izaći iz kuće od prave najezde komaraca tako da građani s pravom strahuju što bi sve to moglo uzrokovati. Postavlja se sve češće, ali i sve glasnije, i pitanje načina tretiranja komaraca, kvalitete preparata, količina i svega drugoga. Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota kazao je kako to više nije samo najezda komaraca nego da se radi o pravoj elementarnoj nepogodi.

Pojasnio je kako je za najezdu komaraca kriv biološki fenomen, odnosno, da su se poklopili visok vodostaj Dunava, temperature od 32-35C i dugačak period kiša. Kada se sve to poklopi i vrijeme izlaska komaraca je upola kraće nego kod uobičajenih godina. Po riječima Šote to se zadnji šut dogodilo 2006. godine. Najavio je i dalja tretiranja kao i da će tražiti avion kako bi zaprašivali šumske dijelove te istakao kako se i ostale općine i gradovi moraju uključiti u ovu borbu.

„Do danas mi smo proveli šest larvicidnih tretiranja komaraca ali je problem što nam vrijeme ne dozvoljava i normalno provođenje adulticidnih tretiranja tako da imamo pravu najezdu. Koristimo maksimalno dozvoljene doze preparata ali se protiv elementarne nepogode ne možemo boriti. Neophodno je da se svi uključe u suzbijanje komaraca, a  mi sada, uz Vukovar, imamo samo Općinu Borovo koja to radi. Kako čujemo uključiti će se sada i Općina Bogdanovci kao i Grad Ilok“, rekao je Šota.

Govoreći o najezdi komaraca kakvu mnogi građani ne pamte kaže kako joj je razlog činjenica da se nekoliko preduvjeta poklopilo što je dovelo do ovoga biološkog fenomena.  

„Imamo visok vodostaj Dunava, temperature između 32 i 35C te 7 tjedana stalnih kiša. U takvim uvjetima se vrijeme izlaska komaraca skraćuje upola što je dodatni problem. Na sreću ovakvi biološki fenomeni se ne događaju često. Zadnji put tome smo svjedočili 2006. godine. Zbog svega toga neophodno je da se u suzbijanje ove elementarne nepogode uključe i Županija ali i država“, rekao je Šota.