Solarni park zagrijavati će 2000 gradskih stanova

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradska tvrtka Tehnostan provodi projekt izgradnje solarnog parka koji se nalazi kod kotlovnice u gradskoj četvrti Borovo naselje, a koji bi s radom trebao započeti u rujnu ove godine. Najavili su to direktor vukovarske gradske tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji su zajedno obišli solarni park.   

„Pripreme za ovaj projekt započele su u studenom 2018. godine, a plan je da do rujna 2021. godine projekt u cijelosti bude završen te pušten u pogon. Do tada će se solarne ploče etapno puštati u pogon te će se shodno tome ostvarivati prinosi od do sada postavljenih polja solarnih panela. S obzirom da će se gradnja solarnog parka graditi etapno, ove godine je predviđeno postavljanje 160 solarnih ploča, a očekujemo da će završnom fazom na ovom mjestu biti oko 600 solarnih ploča”, rekao je Lovrenščak.

Dodao je kako je ovo prva solarna kotlovnica na području Republike Hrvatske koja će s jednog mjesta napajati preko 2.000 stanova. Po završetku projekta i postavljanja svih 600 solarnih panela, pri punoj osunčanosti očekuje se 900 kW snage. Osim toga, u planu je postavljanje i dizalice topline unutar toplane s 300 kW te 75 kW fotonaponskih ploča koje ćemo postaviti na krov toplane s kojom ćemo proizvoditi preko 80% električne energije za pogon kotlova i cirkulacijskih pumpi.

Gradonačelnik Penava je kazao kako će opskrba energijom iz sunčeve svjetlosti reducirati troškove jer će samim time doći do smanjenja potrošnje plina, a u konačnici će se odraziti i na račune za grijanje i pripremu tople vode koje dobivaju stanari.

„Cilj je osigurati što povoljnije troškove života našim sugrađanima te je stoga tvrtka Tehnostan, uz brojne druge već provedene projekte i u ovu investiciju uložila milijun kuna. Pratit ćemo projekte i iskoristiti svaku mogućnost povlačenja sredstava putem fondova Europske unije kako bismo u Vukovar privukli dodatna”, rekao je Penava.