SDP: Propast Cibalie – mnogo krivaca na čelu s HDZ-om

Foto: SDP

VINKOVCI, Poslije događanja na svečanoj Akademiji, povodom 100. godina HNK Cibalia, a onda i okupljanja ispred zgrade gradske uprave u Vinkovcima oglasio se i gradska organizacija SDP-a. Njihovo priopćenje, koje je potpisao predsjednik podružnice Davor Benić, prenosimo u cijelosti:

„U trenutku kada su navijači vinkovačke Cibalie zbog sportske i financijske propasti kluba počeli prozivati HDZ „grobare“ i njihovih ruku djelo, vrijedi se prisjetiti i drugih uzroka propasti na koje je SDP svojevremeno već upozoravao. Svima je u Vinkovcima bilo jasno kako je HNK Cibalia bila klub jedne političke stranke čije se ime koristilo pred izbore za javno iskazivanje podrške HDZ-u. Između izbora Cibalia je služila za bahaćenje lokalnih političkih moćnika kojima nikada nije niti bilo stalo do dobrobiti i sportskih rezultata kluba, već isključivo svojih osobnih interesa.

Stranka koja je već 28 godina na vlasti u Vinkovcima napravila je od kluba, isto što i s mnogim drugim sustavima – više je odnosila iz njega nego što je Cibalia zarađivala – a gomilanje višegodišnjeg duga na kraju vodi do neminovnog kraha sustava.

I sada su politički moćnici ovoga grada pokazali što se može desiti kad ih se prozove za „zasluge“ i da navijači Cibalije i njihovo mišljenje za njih ne znače ništa. Mladiću koji je iznio transparent na godišnjoj skupštini kluba, policija dolazi kući u vrijeme ručka da obavi obavijesni razgovor. O čemu? O tome da svi trebaju biti kuš i klanjati se vlasti.

SDP je već ukazivao da su krivi svi oni koji su promatrali kako netalentirana djeca Vinkovačkih „uglednika“ imaju prednost u mladim selekcijama kluba, a talentirana djeca „neuglednika“ moraju biti 150 % bolja da uđu u prvu momčad, kako lokalni menadžerčići mešetare s igračima, kako se upravlja s poslovnim prostorima na stadionu, kako se Cibalia koristi u političkim kampanjama, kako se odbijaju potencijalni investitori, kako se supruge vode na službena putovanja i još mnogo toga.

Najmanje što HDZ i uprave koje su Cibaliu sustavno vodili u propast mogu napraviti, jeste priznati svoju krivicu i prepustiti provođenje temeljitih promjena onima kojima je uistinu stalo do kluba. Međutim, problem je u tome što politika koja je dovela do financijskog kolapsa kluba i ispadanja u 3. ligu ne vidi u tome svoju odgovornost, a kamoli sramotu! Pa upravo zbog toga oni s ponosom slave 100. obljetnicu postojanja Cibalie, a Cibalia se i dalje nalazi u velikim financijskim problemima kojima se ne vidi kraja!“.