Snijeg štiti poljoprivredne usjeve

ŽUPANJA, Snijeg koji je s prvim danima 2016. zabijelio slavonska polja, osim djece, ponajviše je obradovao ratare jer bijeli pokrivač uspješno štiti usjeve od smrzavanja pri niskim temepraturama koje su se proteklh noći spuštale i ispod 10 stupnjeva Celzijevih. Nažalost, meteorolozi najavljuju kako bi idućih dana moglo doći do zatopljenja, a toga se poljoprivrednici upravo i pribojavaju.

“Pšenica se sada nalazi u jednoj vrsti uspavanosti i najbolje bi bilo kada bi se zadržalo skroz hladno vrijeme s relativno niskim temperaturama jer svakim zatopljenjem dolazimo u opasnost da se usjevi probude iz zimskog sna i započnu s rastom, što u ovo doba godine ne bi bilo dobro”, kaže stručnjak za ratarstvo Luka Lešić.

Taj stručnjak naglašava kako bi snijeg, ukoliko bi još padao u svakom slučaju pomogao jesenskim kulturama u daljnjem razvoju. Iskusnim poljoprivrednicima ne treba pojašnjavati kako snijeg čuva toplinu, jer značajno utječe na smanjenje gubljenja topline iz tla. Pokazalo se da je, primjerice, za snježnog pokrivača od 30 cm temperatura na površini tla oko 2 stupnja Celzijevih pa se metabolički procesi ozimih usjeva pod njim uredno odvijaju. Već je i visina snježnog pokrivača od 10 cm, ako je rastresit i ravnomjerno raspoređen po polju, dovoljna da zaštiti ozime usjeve od jakih mrazeva.

Stoga je snijeg u svakom slučaju dobrodošla pojava na poljima, a s obzirom da je prava zima kako se čini tek započela, valja se nadati da će snijega biti još. Jer, “ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu”.

PRESS 032