Slovenac Lojze Premužić pobjednik ultramaratona Zagreb-Vukovar

VUKOVAR, Slovenski maratonac Lojze Premužić ukupni je pobjednik 15. međunarodnog memorijalnog ultramaratona Zagreb – Vukovar “Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata” koji se od 19. do 22. listopada trčao od zagrebačke Kustošije do spomen područja Ovčara kod Vukovara.
Lojze Premužić trasu je ultramaratona u dužini od 344 kilometra pretrčao kroz pet etapa u vremenu od 29 sati 43 minute i 2 sekunde. Od 12 prijavljenih atletičara, od kojih je u utrku krenulo njih osam, na cilj su stigla trojica.
“Vi ste oni koji nakon 25 godina, na ovaj način, govorite i pronosite istinu o Domovinskom ratu i zato vam hvala”, obratio se sudionicima ultramaratona predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić poručivši im da su istinski heroji te da dođu i iduće godine i svojim sudjelovanjem u ultramaratonu posvjedoče o Domovinskom ratu.

Tijekom svečanosti uručena nagrada i pehara, ispred Udruge dragovoljaca HOS-a grada Zagreba koja je i organizator ultramaratona, predsjedniku Gradskog vijeća Vukovara Igoru Gavriću uručen je ček na 5.000 kuna za obnovu vukovarskog Vodotornja.

“Iznimno cijenimo ovu gestu i s radosti smo dočekali ultramaratonce kojima će Grad Vukovar uvijek biti potpora jer se kroz njih uvijek podsjećamo na sve brojne dargovoljce koji su 1991. godine pohitali u obranu Vukovara i na tome ćemo im uvijek biti zahvalni”, kazao je Igor Gavrić.
Sudionici maratona položili su vijenac i zapalili svijeću podno spomen obilježja na mjestu maosvne grobnice na Ovčari.

Đuro Karalić

 

Foto: Đuro Karalić