Slavimo 1. svibnja, Međunarodni praznik rada

Foto: drugciji.ba

Danas se obilježava 1. svibnja, Međunarodni praznik rada u znak sjećanja na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine.

U Chicagu su 1. svibnja 1886. održani masovni radnički prosvjedi tijekom kojih su istaknuti zahtjevi simbolizirani u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja. Nakon što je provokator bacio bombu, policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika.

Mnogo ih je uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.U spomen na krvoproliće u Chichagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi.

Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva. Nekada je to bio praznik kojim se odavala počast borbi za radnička prava, dok većinu građana danas Prvi svibnja asocira tek na neradni dan ili roštilj u prirodi te će tako danas puna biti i brojna vukovarsko-srijemska izletišta od vinkovačkog Sopota preko vukovarske Adice do Bošnjačkh virova i ostalih.