Predikatni traminac Iločkih podruma pripremljen kao dar povodom krunidbe kralja Charlesa

Foto: Iločki podrumi

ILOK, Prema najavama iz Iločkih podruma na krunidbi britanskog kralja Charlesa, koja će se održati od 6 do 8 svibnja u Westminsterskoj opatiji, mogla bi se naći i vina iz Iloka. Najavila je to voditeljica marketinga Iločkih podruma Vesna Štajner rekavši kako bi se zapravo radilo o poklonu kao i da se još uvijek čeka konačan odgovor protokola iz Velike Britanije. Ukoliko sve prođe na krunidbu u London bi se poslalo 20-ak boca predikatnog traminca pakiranoga u boce od po 0,375 litara. Prema njenim riječima radi se o vrhunskom vinu koje se dobiva u kasnu jesen i u zimu te da ga karakteriziraju aromatične medne note, ekstraktan cvjetni miris koji podsjeća na miris ruže.   

Štajner je podsjetila kako je traminac Iločkih podruma iz 1947. godine bio i na krunidbi kraljice Elizabete 1953. godine. Tada je iz Iloka na krunidbu poslano 11.000 butelja traminca te u manjim količinama zelenog silvanca kojega više ne proizvode. Prema riječima Štajner u podrumima Iločkih podruma i danas se nalaze boce traminca iz 1947. godine koje su ostale čitave i tijekom Domovinskog rata i okupacije i to na način da su bile zazidane u podrumu.

Foto: Iločki podrumi

Napomenula kako je izvjesno da će na proslavi krunidbe, koja se organizira u Arheološkom muzeju u Osijeku, biti služena iločka vina te da je već dogovorena isporuka nekoliko vrsta traminca i pjenušca.

Iločki podrumi danas imaju 350 hektara vlastitih nasada pod vinovom lozom te otkupljuju vino sa još oko 300 hektara od kooperanata. Godišnje proizvedu oko 4 milijuna litara vina od čega najviše graševine, oko 3 milijuna, koja je vino koje se najviše konzumira i najraširenije je. Preostali dio čini traminac, chardonnay, frankovka, rajnski rizling, bijeli pinot. Oko 60 posto traminca u Hrvatskoj proizvodi se upravo u Iločkim podrumima čemu doprinosi vinogradarski položaj, klima i tlo.