“In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja”

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Policijska uprava vukovarsko srijemska je i ove godine u Velikoj vijećnici Grada Županja organizirala preventivno-edukativni program za mlade posvećen promicanju kulture nenasilja „In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja“.

Da podsjetimo, oko ponoći 13./14. studenog 2010. godine u Gradištu, dvojica mladića su bez ikakva motiva i razloga pretukli tada 17-godišnjeg Miroslava Tunjića i u takvom stanju ga ostavili na cesti gdje je na njega naletio automobil i nanio mu ozljede od kojih je nakon nekoliko sati preminuo u vinkovačkoj bolnici.

U spomen na Miroslava osmišljen je program „In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja“ koji u središte pozornosti stavlja mlade, učenike osnovnih škola županjskog kraja i srednju školu koju je pohađao Miroslav, a koji su se posebno angažirali u promicanju kulture tolerancije, dijaloga i prihvaćanja različitosti likovnim izričajem, literarnim i video uracima, glazbenim stvaralaštvom. Uz to, iskazali su se svojom osobnošću, humanošću, nesebičnim zalaganjem, dobrim djelima i ponašanjem, radi čega su od svojih vršnjaka odabrani za „Promotora nenasilja“.

Ove godine to su: MARIJA MIJATOVIĆ, učenica Osnovne škole Gradište, FRANJO LJUBIĆ, učenik Osnovne škole fra Bernardina Tome Leakovića, Bošnjaci, JOSIP LEAKOVIĆ, učenik Osnovne škole Ivana Kozarca, Županja, KATARINA GREGOROVIĆ, učenica Osnovne škole Mijata Stojanovića, Babina Greda, LANA PAVLOVIĆ, učenica Osnovne škole Mate Lovraka, Županja, MARTINA BARIĆ, učenica Osnovne škole Matija Antun Reljković, Cerna, ANASTAZIJA VINCETIĆ, učenica Osnovne škole Ivana Martinovića, Štitar i LANA DOMINKOVIĆ, učenica Obrtničko-industrijske škola Županja.

„Promotori nenasilja“ i ove godine su simbolično nagrađeni zahvaljujući pokroviteljstvu Povjerenstvu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije i Grada Županja.

U okviru navedenog programa mladi su posjetili Postaju granične policije Županja u čijem su prostoru pogledali muzejski postav policije „Soba sjećanja“, u kojem su izloženi dijelovi starih policijskih oprema, oznaka, registarskih oznaka, fotografija policijske postaje iz različitih vremena njezinog ustrojstva, predmeti i oružja iz Domovinskog rata i drugo.

“Nasilje ostavlja trajne posljedice, kojiput i pogubne. Prošlo je 12 godina, no Miroslavova tragična smrt nije zaboravljena. Njegovo ime ušlo je u materijale svih preventivnih programa o nenasilju koje Ministarstvo unutarnjih poslova već godinama intenzivno provodi. Kroz kazališne predstave, likovne radionice, predavanja o pogubnim posljedicama svih oblika nasilja, posebice vršnjačkog, djeci i mladima prenose se poruke koje potiču na toleranciju, uvažavanje različitosti, usmjeravanje prema pozitivnim društvenim vrijednostima”, poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Foto: Pu vukovarsko-srijemska