Skulpture Dine Merhav uljepšale vinkovački park

VINKOVCI, U parku u Ulici Josipa Lovretića uz rijeku Bosut, nedaleko središta Vinkovaca, postavljeno je 11 željeznih skulptura ptica izraelske umjetnice vinkovačkog podrijetla Dine Merhav (1936.). Riječ je o željeznim skulpturama ptica u narančastoj, crvenoj i boji hrđe, visokih od 20 do 180 centimetara, a koje je Dina Merhav darovala Gradu Vinkovcima. Darovane skulpture bile su dio velike izložbe Dine Merhav Ptice u letu koja je 2013. godine bila postavljena u Gliptoteci HAZU u Zagrebu, a potom i u vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač.

Kada je u srpnju 2013. godine u Galeriji likovnih umjetnosti izložila svoje skulpture, Dina Merhav odlučila je djela nastala u sklopu njezinog umjetničkog opusa Ptice u letu darovati svojim Vinkovcima”, kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković.

Po riječima vinkovačkog pročelnika za kulturu i turizam Maria Banožića, Vinkovci mogu biti ponosni što Dina Merhav ima korijene u Vinkovcima i što je upravo rodnom gradu odlučila darovati dio svojih skulptura. Dina Merhav od 1949. živi u Izraelu. Od 1984. posvetila se kiparskom stvaralaštvu, a od 1989. isključivo radi u željezu. Živi i radi u jedinstvenom umjetničkom naselju Ein Hod, koje je osnovano 1953. i u njemu žive isključivo likovni umjetnici svih profila djelatnosti. Skulpture Dine Merhav su postavljene u javnim prostorima diljem svijeta.

PRESS 032